Snimci od kojih se ledi krv u žilama

Top 10 ekstremnih snimaka GoPro kamerom

A. Haznadarević

Od samog lansiranja GoPro video kamera na tržište, ovisnici o adrenalinu su dobili još jedan snažan poticaj za dokazivanje svojih mogućnosti i demonstriranje hrabrosti koja nerijetko dolazi do same ivice ludosti. Koliko god poduhvati svojstveni ekstremnim sportovima izazivali divljenje u očima gledalaca, sama slika koju jedan takav hrabri sportista gleda iz lične perspektive je nešto potpuno drugačije, i nešto što upravo i izaziva dobro poznatu ovisnost o adrenalinu. Internet je postao pravi podij za dokazivanje što je moguće veće ludosti zabilježene ovakvim kamerama, a deset snimaka posebno ledi krv u žilama.

Jeb Corliss - Skok kroz procjep u stijeni

Kada je riječ o popularnom BASE jumpingu, tada ime američkog skakača Jeba Corlissa ima posebno značenje. Ovaj mladi čovjek čija hrabrost graniči sa ludosti, vjerovatno i najstravičniji poduhvat je imao u Kini, gdje je nakon skoka iz aviona proletio kroz procjep u stijeni širok nešto više od 7 metara! Gledaoci prisutni na Jianglang planini su ostali bez daha gledajući ovaj ludi poduhvat, koji je snimljen i iz prvog lica.

Chris Van Dine - Ludi spust sa biciklom

Spust niz padine čileanskog grada Valparaisa, koji je sadržavao i neke od najgorih mogućih stepenica za spuštanje na biciklu, predstavlja jedan od najluđih snimaka vožnje bicikla ikada. Ako svemu tome dodamo još i bukvalnu vožnju po bočnim zidovima, postaje jasno da je Chris Van Dine ludo hrabar umjetnik na dva točka.

Matthias Giraud - Ski skok sa litice

Zamislite najveći skok sa skijama ikada viđen, pa tome još dodajte smrtonosnu lavinu. Nakon gledanja ludog video snimka ih perspektive Matthiasa Girauda, pitanje "koliko je zaista smrt bila blizu ovom momku", samo se postavlja...

James Kingston - Parkour koji oduzima dah

Nakon odluke da napusti školu i posveti se nečemu što ga razlikuje od ostalih vršnjaka, James Kingston je postao jedna od najuspješnijih osoba na svijetu koje se bave parkourom, ali istovremeno i neustrašivi penjač bez opreme i osoba koja uopšte ne zna šta znači strah od visine. Sve to mu je napravilo reputaciju prave internet senzacije.

Kelly Slater - Surfanje kroz perfektni val

Iskusiti osjećaj kako je biti unutar valova, jedan je od najboljih osjećaja za surfere. Kada je riječ o Kellyju Slateru, ovaj momak je jednostavno naučio živjeti s valovima i unutar njih. Spada među najtrofejnije surfere na Planeti, sa čak 11 titula svjetskog šampiona, a 2013. godine je pokazao doslovno šta znači perfektan val i perfektno surfanje kroz njega. Srećom, sve to je snimljeno kamerom postavljenom na vrh daske.

Ken Block - Hirurški precizna vožnja

Hirurški nivo preciznosti prilikom driftanja sa automobima, Ken Blocka je učinio jednim od najpoznatijih vozača na cijelom svijetu. Njegova pobjeda na Global Rallycross Championshipu u Las Vegasu je zahvaljujući snimcima GoPro kamere pokazala o kakvoj mogućnosti kontrole automobila se radi. Izbjegavanje brojnih sudara odmah ispred sebe, te preciznost prolaska kroz krivine klizanjem, upravo su mu i donijeli pobjedu.

James Stewart - "Jednostavnost" motocrossa

Sa GoPro kamerom fiksiranom na kacigu, James Stewart pruža fanovima mogućnost da osjete dio osjećaja koje on kao veliki ovisnik o adrenalinu osjeća prilikom izvođenja vratolomija na motociklu. Kada se vidi iz prvog lica kako to maestralni Stewart izvodi, veoma lahko se zaboravlja koliko je uopšte motocross opasna disciplina jer sve djeluje potpuno jednostavno.

Mike Basich - Snowboard uživanje

Samo to što je uspio pobijediti dijagnozu dječije epilepsije, Mikea Basicha čini istinskim šampionom. Njegova želja za životom ga je kasnije odvela do toga da postane jedna od najvećih ikona snowboardinga ikada, a ako poželite živjeti život punim plućima, jednostavno treba to uraditi po Basichovom šablonu. To znači obući odijelo jetija i zaputiti se u vrhove planina, te se prepustiti uživanju. 

Ryan Sheckler - Skateboarding majstorije

Za Ryana Shecklera, skateboarding je sastavni dio života, a njegovi fascinantni video snimci su, naravno, snimljeni u urbanim sredinama. Interesantno je vidjeti kako sve to izgleda iz perspektive iz koje je ranije bilo nemoguće vidjeti vožnju i krikove jednog skateboardera.

Ben Brown - Adrenalinski kajak

Jedan od primjera da je moguće od mirnog i sigurnog sporta napraviti ekstremni koji izaziva ogromno lučenje adrenalina. Ben Brown je profesionalni kajakaš koji ne preza ni od čega kada krene nizvodno, a zaustaviti ga ne mogu ni uski kanjoni, ni stijene, pa čak ni vodopadi. Skok sa stijene u uski potok, samo je jedna od vratolomija Bena Browna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.