Dalić odgovorio na "škakljivo" pitanje: To sam uradio prije Rusije i neću više da pravim istu grešku

Selektor Hrvatske pred početak priprema za EP

Dalić odgovorio na "škakljivo" pitanje: To sam uradio prije Rusije i neću više da pravim istu grešku

Endin Čaušević, foto: EPA

Reprezentacija Hrvatske već danas kreće s pripremama za Evropsko prvenstvo koje se igra u Njemačkoj, a medijima se danas obratio selektor ovog tima Zlatko Dalić koji je otkrio kada će ekipa biti kompletna i zašto nije saopštio širi spisak i sve te igrače pozvao na pripreme.

Dalić je nedavno saopštio spisak igrača za koje će računati na predstojećem Evropskom prvenstvu, a ekipa Hrvatske već će danas početi pripreme za ovo veliko takmičenje.

Selektor Hrvatske danas se obratio javnosti kako bi otkrio kada će ekipa biti kompletna, te je pričao o pripremnim utakmicama protiv Sjeverne Makedonije i Portugala koje čekaju Vatrene u narednom periodu.

"Danas krećemo s pripremama za EP, kompletirat ćemo se u hodu i svaki dan će neko dolaziti. Definitivno ćemo 3. juna biti na okupu kada će nam doći igrači koji i dalje imaju obaveze prema klubu", počeo je Dalić i nastavio.

"Počinjemo ranije nego što smo mislili. Imamo igrača koji su završili sezonu prije sedam dana i nismo htjeli da dugo budu bez treninga tako da trebamo početi već danas. Nemamo problema s povredama hvala Bogu. Čestitam svima koji su završili prvenstva i osvojili trofeje, imamo i igrača u finalu Lige prvaka i nadam se da će Luka tu biti uspješan"

Dalića su pitali zašto nije objavio širi spisak, odnosno pozvao sve igrače koji su dobili i pretpoziv kako bi bili s ekipom tokom priprema, a on je objasnio zašto to nije htio da uradi.

Oglasi

"To sam objasnio već puno puta zašto to ne radim. Iz iskustva i prakse koja se pokazala negativno kada pozoveš nekoga i vratiš ga kući to su drame i traume, te se po medijima samo o tome piše danima. Nama to ne treba, lakše je pozvati nekoga naknadno nego ga vratiti kuči. Imao samo tu situaciju prije RUsije i ne želim to više da radim. Nije ni lako takve odluke donositi i ovako je bolje, lakše je naknadno pozvati nekoga nego ga ranije vraćati kući", objasnio je selektor Hrvatske.

Ante Budimir i Nikola Vlašić imaju problema s povredama. Kakva je situacija s njima dvojicom?

"Takav je dogovor bio s Budimirom da pokuša odigrati zadnje kolo i dao je gol, u odličnoj je formi i raduje nas to. Vlašićev oporavak ide jako dobro, svaki dan je u kontaktu s našim doktorima. Plan je da 1. juna bude u treningu i maksimalno spreman, a ako ne bude iskreno će reći i mi ćemo ga vratiti kući i zvati nekoga s pretpoziva. No, nadam se da će biti u redu i prema svim informacijama bit će to u redu".

Koji će igrači sutra biti na prvom treningu?

Oglasi

"Nekih 12 igrača bi trebalo biti tu na početku. Igrači koji igraju danas dobit će par dana da se odmore. Očekujemo da ćemo pred Sjevernu Makedoniju imati taj broj igrača osim te trojice koji su obavezni prema klubovima, a to su Modrić, Brozović i Pašalić.

Da li će biti nekih noviteta u igri u ovim mečevima protiv Sjeverne Makedonije i Portugala? Možemo li očekivati neke promjene pred odlazak na Evropsko prvenstvo?

"Bit će dvije potpuno suprotne situacije i utakmice. Protiv Sj. Makedonije nećemo biti kompletni i tu će šansu dobiti igrači koji će biti tu. Nakon te utakmice imamo 2-3 treninga do Portugala i tu utakmicu smatram bitnijom. Jak protivnik i taj meč bi nam trebao dati smjernice za dalje. Tu je i tih pet dana prije meča u Berlinu da iskoristimo period da se što bolje spremimo za Berlin i meč protiv Španije", rekao je Dalić i dodao.

"Nema potrebe da nešto novo izmišljamo jer šest godina pravimo dobre rezultate. Vjerujem igračima koji su prošli cijele kvalifikacije s nama, imaju privilegiju da budu s nama na EP. Test protiv Portugala će biti jako dobar za nas i tek nakon toga ćemo nešto kvalitetnije moći nešto napraviti u tih pet dana pred Španiju".

Dalić je svjestan da će njegov tim na mečevima u Njemačkoj sigurno imati ogromnu podršku navijača koji su najavili dolaske u velikom broju bez obzira da li će uspjeti da dođu do ulaznica za utakmice.

Oglasi

"Siguran sam da će biti preko 100.000 Hrvata na ulicama u Berlinu pred utakmice bez obzira hoće li imati ili ne kartu. To će nam dati novu snagu i energiju da mi napravimo ono što želimo".

Kakvu ulogu će na Evropskom prvenstvu imati mlađi igrači?

"Nadam se da će imati svoju minutažu i dobru ulogu. Luka Sučić i Martin Baturina su budućnost hrvatskog nogometa i nadam se da će biti važni na EP, dobit će svoju šansu to je sigurno. Moramo razmišljati o igračima koji dolaze i ovi dečki koji su na pretpozivu to im mora biti motiv da nastave ovako igrati i raditi i da očekuju poziv u budućnosti.

Joško Gvardiol je imao veliku grešku jučer u finalu FA Cupa, ali to ne može da umanji njegovu odličnu sezonu. Igrao je lijevog beka skoro cijelu sezonu, kakav je vaš plan s njim?

"Ne bih Joška toliko krivio. Nije on kriv, golman je izašao van bespotrebno to je više njegova greška. Joško ima sjajnu sezonu, igrao je lijevog beka, ako se sjećate na EP je debitovao na toj poziciji i kritikovani smo. Evo najbolji trener svijeta ga je tu stavio i nema kritika, Joško je pokazao da tu igra jako dobro. Bit će uskoro sigurno najskuplji defanzivac na svijetu i veseli me njegova odlična forma. On i Mateo Kovačić će dobiti nekoliko dana odmora pa će se onda priključiti ekipi", poručio je Dalić.

Podsjećamo, Hrvatska će igrati protiv Sjeverne Makedonije u Rijeci 3. juna, dok će 8. juna igrati s Portugalom pripremni meč u Lisabonu.

Vatreni Evropsko prvenstvo otvaraju 15. juna u Berlinu protiv Španije, dok četiri dana kasnije u Hamburgu igraju s Albanijom. Posljednji meč grupne faze igraju s Italijom 24. juna u Leipzigu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi