Plan sa 40 klubova bi podrazumijevao osam grupa sa po pet ekipa, odnosno u slučaju 48 klubova osam grupa sa po šest ekipa

Najveći evropski klubovi stavljaju pritisak na UEFA-u

Ništa više neće biti isto: Spremaju se radikalne promjene u Ligi prvaka

S. Pašalić

Liga prvaka bi mogla biti podvrgnuta velikim promjenama s obzirom da klubovi rade na tome da se takmičenje proširi.

UEFA se suočava s pritiskom da se uvedu promjene, dok vodeći evropski klubovi žele osigurati stalno mjesto u takmičenju.

Sada je podnesen prijedlog za proširenje takmičenja sa 32 na 40 ili 48 timova, navodi Times.

Taj bi plan bio alternativa prijedlozima predsjednika Juventus i evropske nogometne asocijacije (ECA), Andree Agnellija.

Agnelli je želio zaštititi postojeću strukturu takmičenja od 32 tima, ali da se uvede promocija i ispadanje i 24 od 32 kluba zadrže svoju poziciju za sljedeću sezonu bez obzira na to jesu li se kvalifikovali za to ili ne kroz svoju domaću ligu.

Klubovi iz najjačih evropskih liga odbacili su pojam "evropske super lige" gdje su timovima zagarantovana mjesta.

Međutim, još uvijek postoji velika želja za promjenom, a UEFA će uskoro razgovarati o proširenju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Format s 40 ili 48 timova favorizirao bi ne samo najbogatije klubove u Evropi, već i tradicionalne klubove, kao što su Ajax i Celtic, koji se trenutno nisu kvalifikovali za grupnu fazu Lige prvaka osvojivši svoje domaće lige.

Najnoviji prijedlog vjerovatno će biti razmotren na sammitu UEFA 11. septembra. Očekuje se da će sve promjene stupiti na snagu od 2024. godine nadalje.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.