Lukić za pobjedu Banjalučana u derbiju

Borcu pobjeda s kojom pravi plan za Evropu, Sarajevu nastavak neizvjesnosti

Edmir Škorić

U derbiju 28. kola Premijer lige BiH Borac je pobijedio Sarajevo s minimalnih 1:0.

Borac i Sarjevo vode borbu za plasman u Evropu, a nakon današnje pobjede na Gradskom stadionu, Banjalučani su pobjegli Sarajlijama na +10 i praktično osigurali treće mjesto, a makar privremeno su zasjeli na poziciju broj dva. Imaju 49 bodova, koliko i trećeplasirani Tuzla City koji od 19 sati igra protiv Željezničara.

Sarajevo, sada je to već izvjesnom neće izboriti Evropu kroz prvenstvo, ali imat će popravni jer 19. maja u Zenici igra finale Kupa BiH protiv Veleža i u slučaju osvajanja trofeja, predstavljat će našu zemlju na evropskoj sceni.

Borac je imao bolji početak, nekoliko opasnosti pred golom Sarajeva, a prva prava prilika viđena je u 11. minuti. Lukić je dobro šutirao, no Dizdarević sjajno interveniše. U 18. minuti varnice na terenu, nastala je gužva nakon što su se "zakačili" Ćorić i Velkoski, a sudija Bilbija podijelio je tri javne opomene - Varešanoviću i Velkoskom kod gostiju i Milojeviću kod domaćih.

Dobru šansu Borac je imao u 24. minuti, poslije duge lopte Begića za Vušurovića, kojeg je ipak zaustavio Dizdarević. Varešanović u 31. minuti pokušava lobovati golmana domaćih u situaciju jedan na jedan, ali Ćetković ostaje nesavladiv.

U 33. minuti domaća publika je slavila, pošto je Lukić nakon konfuzije u odbrani gostiju i "asistesncije" Šećerovića loptu zakucao iza leđa Dizdarevića. Prije nego je Borac postigao gol, u istoj akciji, Avramovski je ležao na terenu, ali sudija nije prekidao akciju, smatravši da ofanzivac Sarajeva nije bio fauliran u duelu s jednim Borčevim igračem. Protesti Sarajlija bili su uzaludni, lopta je morala na centar.

Ubrzo nakon toga, velika šansa za goste, upravo Avramovski je šutirao, a Ćetković spasio Banjalučane.

Na otvaranju drugog dijela Kapić je zaprijetio, a na drugoj strani uzvraća Cvijanović. U 56. minuti opasno je bilo pred golom Borca, ali Avramovski je blokiran, a potom i Varešanović ne pronalazi put do mreže domaćih.

Fantastičnu šansu za goste imao je Kapić u 65. minuti, kada je potpuno sam s desetak metara pucao, no loše je zahvatio loptu koja ide preko gola. U preostalih 20-ak minuta Sarajevo je očajnički tražilo pogodak, Borac se branio i odbranio, pa može da počne s planiranjem evropskih mečeva, dok će se nastaviti neizvjesnost Sarajeva.

Najbolju šansu imao je rezervista Ahmetović petnaestak minuta prije kraja, ali Ćetković je bio sjajan na golu Borca. Čataković i Hebibović su se zakomplikovali u 80. minuti, pa je propala još jedna prilika bordo tima.

U sudijskoj nadoknadi je Borac mogao do drugog gola, ali Dizdarević je sjajno intervenisao nakon udarca Cucina, a zatim je i Begićev pokušaj zaustavio i da je Sarajevo ostalo neporaženo, definitivno bi bio igrač utakmice.

Borac - Sarajevo 1:0 (Lukić 33)

Borac: Ćetković, Ćorić, Begić, Donald, Vojnović, Subić, Lukić, Meleg, Ayaz, Milojević, Vušurović

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sarajevo: Dizdarević, Dupovac, Lazić, Hebibović, Pidro, Šećerović, Đokanović, Varešanović, Avramovski, Velkoski i Bagarić.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.