Foto: Arhiva

Sjajna utakmica na Pecari

Široki Brijeg je vodio do nadoknade, a onda Borac dolazi do dva gola i pobjede!

Eldar Ganibegović

Na Pecari je večeras završeno 26. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Derbi su igrali Široki Brijeg i Borac, a na kraju je rezultat glasio 2:3 za gostujući tim. 

Bila je ovo utakmica dva tima koja se bore da budu viceprvaci Bosne i Hercegovine, no prije svega da izbore učešće u pretkolima Konferencijske lige, jer prvaci pored Zrinjskog biti neće.

Domaći tim nije mogao bolje otvoriti utakmicu i poveo je već u 4. minuti. Marijan Ćavar se sjajno ubacio po desnoj strani, dobio loptu, a onda uputio prizeman centaršut koji u gol pretvara Daniel Lukić.

Nastavio je Široki Brijeg s dominacijom i nakon gola. Presing Širokog je bio nerješiv za goste koji su često griješili, a nova sjajna šansa za Široki Brijeg u 16. minuti. Lukić se našao u kaznenom prostoru Borca, Lazić ga je malo omeo i pomogao Ćetkoviću da odbrani ovaj udarac.

Prvi kakav takav pokušaj gostiju u 22. minuti. Tatar spušta glavom za Mrkaića koji šutira visoko preko gola Širokog Brijega. Tražio je Mrkaić korner, no nije ga dobio.

U tim trenucima je Borac polako i preuzimao inicijativu, a nagrada je stigla u smiraj prvog poluvremena, tačnije u 42. minuti. Lagumdžić je šutirao, a Mrkaić glavom skrenuo smjer lopti i pogodio za 1:1.

Nastavak utakmice donio je opreznu igru s obje strane. Kao da su oba tima htjela primarno da ne izgube ovu utakmicu, no na kraju ju je izgubio Široki Brijeg u ludoj završnici. 

Domaći tim po drugi put je poveo u 75. minuti. Vukoja je primio luptu u srcu kaznenog prostora Borca, odložio je nazad za Ćavara, a bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine topovskim udarcem matira Ćetkovića.

Gosti iz Banja Luke do kraja su pokušavali nešto napraviti, a prava drama u sudijskoj nadoknadi. U drugoj minuti sudijske nadoknade 2:2. Ovaj gol ide na dušu Josipovića i trebao bi njemu biti upisan kao autogol. Prvo je užasno reagovao jer mu je lopta prošetala kroz peterac, zatim je odbranio udarac Mrkaića i u namjeri da izbaci loptu rukama pogađa stativu i ona završava u mreži. 

Samo dvije minute nakon toga, Ninković ponovo ubacuje, lopta pogađa Musu, odbija se, a Mrkaić pogađa za 2:3 i veliku pobjedu Borca. 

Ovom pobjedom Borac ostaje s 46 bodova na drugom mjestu, a Široki Brijeg ima pet bodova manje i četvrti je. Treči je Velež s 41 bodom, a Sarajevo i Željezničar imaju po 39.

Sarajevo, Borac, Široki Brijeg, te jedan od dva tima - Velež ili Željezničar, navijat će da Zrinjski osvoji kup Bosne i Hercegovine jer će u tom slučaju i 4. mjesto u Premijer ligi voditi u pretkola Konferencijske lige.

Idućeg vikenda na rasporedu su utakmice 27. kola. Široki Brijeg će na gostovanje kod Željezničara, dok će Borac na svom terenu ugostiti Igman.

Premijer liga Bosne i Hercegovine, 26. kolo:

Široki Brijeg - Borac 2:3 (Lukić 4', Ćavar 75'; Mrkaić 42', 90+', Josipović 90+' (AG))

NK Široki Brijeg: Josipović, Valinčić, Mašić, Vukoja, Bagarić, Kpan, Lukić, Musa, Ćavar, Kuprešak, De Oliveira. Trener: Ivica Barbarić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Borac: Ćetković, Ninković, Mrkaić, Predragović, Vojnović, Subić, Lagundžić, Lazić, Kulašin, Tatar, Piščević. Trener: Vinko Marinović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.