Jagma za TV prava na Premijer ligu BiH: I United Grupa u igri, ali nije jedina

Gdje ćemo u narednih pet godina gledati domaći klupski fudbal?

Jagma za TV prava na Premijer ligu BiH: I United Grupa u igri, ali nije jedina · Saznajemo

Adnan Beganović

U proteklih desetak godina prava na prenose Premijer lige Bosne i Hercegovine su bila u "rukama" BH Telecoma i M:tela. Ipak, moglo bi doći do promjene u narednih pet godina jer još jedan ozbiljan igrač želi na nekom od svojih televizijskih kanala prenositi Premijer ligu i Kup naše zemlje. Nezvanično, u pitanju je United Group koja već duže vrijeme ima prava na prenose utakmica Prve lige Slovenije.

Ko će prenositi Premijer ligu Bosne i Hercegovine u narednih pet godina, odnosno ko će otkupiti prava za emitovanje TV prenosa i eksploatacije sadržaja utakmica domaćeg prvenstva i Kupa u narednih pet godina je pitanje na koje još uvijek nema odgovora.

Za nekoliko mjeseci ističe trogodišnji ugovor koji su potpisali Fudbalski savez Bosne i Hercegovine i kompanija M:tel prema kojem je Arena Sport imala prava prenosa domaćih susreta i eksploatacije sadržaja, pa su iz krovne kuće našeg fudbala prije 15-ak dana uputili Poziv za dostavljanje pisma namjere za ustupanje TV prava utakmica Premijer lige BiH i Kupa BiH.

"Fudbalski savez BiH poziva sve zainteresovane pravne subjekte da dostave pismo namjere do 6. aprila, za preuzimanje dokumentacije za ustupanje TV prenosa/emitovanja i eksploatacije sadržaja utakmica Premijer lige BiH i Kupa BiH od 1. jula 2023. do 30. juna 2028. godine, odnosno pet takmičarskih sezona.

Svi zainteresirani pravni subjekti, prilikom dostavljanja pisma namjere moraju dostaviti dokaz da posjeduju iskustvo u prenosima nacionalnih prvenstava u najmanje dvije gpodine, odnosno takmičarske sezone", navedeno je u Pozivu Fudbalskog saveza BiH.

Dakle, rok za dostavljanje pisma namjere je istekao, a kako SportSport.ba nezvanično saznaje poziv je izazvao veliku zainteresiranost, što je svakako dobar znak.

Oglasi

Neslužbeno, pismo namjere su između ostalog uputili iz M:tela i BH Telecoma, koji su proteklih desetak godina imali prava na prenose elitnog ranga bh. fudbala. No, također, kako neslužbeno saznajemo iz izvora blsikih savezu i United Groupa koja u svom "carstvu" ima veliki broj kanala, pa i onh sportskih, također je pokazala interes, odnosno javila se na poziv upućen iz FS BiH. 

Dakle, Premijer liga Bosne i Hercegovine je očito veliki mamac za ozbiljne regionalne igrače, a članovi Izvršnog odbora će na kraju donijeti odluku, po svemu sudeći onu koja finansijski bude najpovoljnija, a sasvim sigurno će biti zanimljivo ko će ponuditi najviše novca.

Očekuje se da i premijerligaški klubovi od novog ugovora bolje finansijski prođu, a bosanskohercegovačka javnost očekuje i da se Premijer ligi posveti više pažnje te da od naredne sezone, ako ništa drugo, na malim ekranima imamo emisije u kojima će se analizirati sudijske odluke, kakve recimo imamo za Superligu Srbije i SuperSport HNL.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dodajmo i to, da za razliku od prošlih ugovora, generalno sponzorstvo Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije uslovljeno sa pravima na TV prenose.

Drugim riječima, firma koja otkupi prava na TV prenose ne mora biti i generalni sponzor krovne kuće bh. fudbala.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Antikomunjara
Ma da..izbaci "domace",ubaci"strane"..zato nema napredne firme u BiH jer mi vise volimo TUDJE..ne cjenimo svoje..drug Tito naucio idrugovi komunisti..samo su Bosnjake izopacili do te mjere dok drugi udaraju po nacionalnom.Ubio nam je nacionalnu svijest u nama, a neke budale ga jos zale i kiukaju za njim a cak im je i nacionalnost i vjeru skoro potpuno ukinuo. NE Areni a li NE i ovima!
1 5
lakilone
samo BHT1 i Velid Spaho
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi