Novi fudbaler Sarajeva Marjan Altiparmakovski za SportSport.ba

"Sarajevo ima dušu, nije bitno jeste li Makedonac, Hrvat, Srbin..." · Intervju

Najnovije pojačanje FK Sarajevo u zimskom prijelaznom roku je Marjan Altiparmakovski. Makedonski internacionalac u Titovu 38/b je stigao kao slobodan igrač, nakon što se prethodno razišao sa Sudovom, a bordo klubu se obavezao na jednoipogodišnju vjernost s opcijom produženja saradnje.

Njegovim angažovanjem Sarajevo je dobilo kvalitetu više, igrača s međunarodnim iskustvom koji bi u perspektivi trebao bit jedan bitan i važan igrač za tim Husrefa Musemića. Altiparmakovski nosi teško breme, obzirom da su njegovi sunarodnjaci Adis Jahović i Krste Velkoski prethodno u naslijeđe ostavili pritisak da pokaže kako nijedan makedonski igrač nije bio loš potez uprave Sarajeva.

Sa ovim skromnim fudbalerom rođenim u Bitoli smo razgovarali o samom dolasku u Sarajevo, očekivanjima od aktuelne sezone, ali i o stvarima koje dosad niste znali o njemu.

"Prvi moji otisci su odlični. Došao sam u veliki klub, primijetio sam to čim sam došao i drago mi je što danas mogu reći da sam igrač Sarajeva. Nisam pogriješio što sam došao ovdje. Isto tako, želim da se zahvalim saigračima što su me prihvatili dobro, to mi mnogo znači, a sada je na meni da pokažem da u klubu nisu pogriješili što su me doveli", rekao je Marjan Altiparmakovski na početku razgovora za SportSport.ba. 

Jeste li možda uoči dolaska u Sarajevo razgovarali sa sunarodnjakom Velkoskim?

"Da, naravno. Čim se pojavila mogućnost da dođem u Sarajevo, on mi je stvarno biranim riječima govorio u klubu, rekao mi je toliko lijepih stvari da nisam uopšte morao da razmišljam mnogo. Svaki dan mi je na raspolaganju, pomaže mi da se što prije prilagodim na život u Sarajevu i ovom prilikom mu se želim zahvaliti."

Šta ste znali o Sarajevu prije nego što ste došli?

"Kada inače dolazim u neki klub, obično počnem da istražujem po internetu, no za Sarajevo mi to nije bilo potrebe. I ranije sam znao da se radi o velikom klubu, koji svake godine ima visoke ambicije, a uz su i navijači fenomenalni. Jedva čekam da zaigram na Koševu i osjetim atmosferu o kojoj sam toliko čuo. Pritisak? Nije mi to problem, to je normalno kada ste u velikom klubu. Navijači će znati prepoznati da ću u svakoj utakmici davati svoj maksimum."

Vaša očekivanja od aktuelne sezone?

"Želim prije svega opravdati svoj dolazak u Sarajevo, svom novom klubu pomoći na terenu, pa ako bude prilike da dostignemo Željezničar na tabeli. Iako to neće biti nimalo lako, nadam se da ćemo uz zalaganje svih igrača to ostvariti."

Koliko ste ranije pratili Premijer ligu BiH?

"Nisam nešto mnogo, ali bio sam prilično upoznat s onim što se dešava. Volim inače da pratim lige sa prostora bivše države, pogotovo kada tu igra neki moj prijatelj. Po onome što sada vidim, mogu reći da je bh. liga prilično zanimljiva, kvaliteta definitivno ima, što pokazuje i to da se za naslov prvaka bori nekoliko momčadi. Pored Sarajeva, tu su još Željezničar, Široki Brijeg, pa Zrinjski..."

Koji ste broj zadužili?

"Obično sam ranije nosio broj osam, ali budući da je sad bio zauzet, odlučio sam se za 20. Ali, ne igra broj, već igrač koji ga nosi na leđima. Svejedno je to, važno je svoje reći na terenu."

Kako je biti Makedonac u Sarajevu?

"Lijepo, nemam stvarno nikakvih problema. U ovom gradu je sve isto, niko ne gleda jesi li Makedonac, Bosanac, Hrvat ili Srbin, tako da mi je jako drago zbog toga. I ranije sam slušao priče da ovaj grad ima dušu, a sada sam se i uvjerio u to. Čim budem imao malo više vremena potrudit ću se da još više upoznam Sarajevo"

Koji vam je najomiljeniji specijalitet s ovih prostora?

"Ćevapi, sarajevski ćevapi su najbolji. Probao sam ih prije nekoliko dana i odmah sam se zaljubio u njih."

Što radite u slobodno vrijeme, kako se opuštate kada nema treninga?

"Poput svih drugih ljudi, nemam neke posebne vidove opuštanja, jednostavno volim da prošetam, da popijem kafu na nekom lijepom mjestu. Postoje stvari koje nisu skupe, a možete u njima uživati. U slobodno vrijeme, također, volim da igram i tenis. Kako se snalazim? Haha, kažu da nisam loš."

Imate li rituale prije utakmice?

"Nemam nešto posebno, ali kako sam iskusniji, drugačije pristupam svakoj utakmici. Volim uživati u tišini, odmarati se..."

Pratite li reprezentaciju BiH?

"Kako da ne. Vidim da je došao novi selektor, i to jedno jako veliko fudbalsko ime. Volio bih da on napravi nešto s ovom generacijom, jer stvarno imate fenomenalne igrače. Posebno bih izdvojio Edina Džeku. Veliki je profesionalac, jedan majstor koji nije slučajno ostvario to što jeste."

Vaša rodna Bitola slovi za rukometni grad. Jeste li i vi kao klinac trenirali rukomet?

"Da, poznati smo po tome. Moj otac je 30 godina bio doktor u jednom rukometnom kolektivu i svaki me dan vodio na treninge, tako da sam kao dijete i trenirao rukomet. Ipak, fudbal mi se više svidio i ne kajem se što sam odlučio ići u drugom smjeru."

Za kraj, imate li neku poruku za navijače Sarajeva?

"Mogu obećati da ću davati sve od sebe na svakoj utakmici, ali trebat će mi i određeno vrijeme da dostignem pravu formu. Fizički nisam još maksimalno spreman, no iz dana u dan radim naporno na treninzima kako bih se što prije spremio", istakao je Altiparmakovski na kraju razgovora. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Altiparmakovski je pored Sudove ranije igrao u Interu iz Zaprešića, Rabotničkom, Paniliakosu, Xanthiju, te Pelisteru iz Bitole, u kojem je i započeo profesionalnu karijeru. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.