Vraća nam se Premijer liga, naša, koliko god mana imala
Nećemo se u 14 narednih kola nagledati bogzna kakve ljepote, ali su uzbuđenja neminovna

Sutra počinje proljetni dio sezone

Vraća nam se Premijer liga, naša, koliko god mana imala · Komentar

Duga zimska pauza konačno je završena. Ovog vikenda nam se vraća Premijer liga BiH, po kvalitetu jedna od najslabijih liga u Evropi koju ipak volimo, pratimo, njegujemo. Naša je, koliko god mana imala. 

Ne očekujemo da ćemo se nagledati nekog bogzna kakvog fudbala, spektakularnih pogodaka, poteza, stvari koje se mogu vidjeti u najjačim ligama, ali prilično smo sigurni u to da će biti zanimljivo do kraja. 

Kao i svake godine, pitanje prvaka BiH se ne rješava (skoro) do posljednjeg kola i upravo je ta neizvjesnost i izjednačenost klubova iz vrha tabele nešto što krasi domaće prvenstvo. U Hrvatskoj je dominantan Dinamo, u Srbiji se na prijestolju mijenjaju Zvezda i Partizan, Slovenijom gospodari Maribor, dok Premijer liga nema svog konstantnog vladara. Istina, tri od posljednje četiri titule osvojio je Zrinjski, ali makar te naslove nije matematički osiguravao desetak kola prije kraja. Znamo i dobro se sjećamo kakve je drame bilo u finišu prošle sezone. I pretprošle, pa i 'one tamo'...

Velika četvorka opet vodi glavnu riječ

Favorita za naslov je u BiH uvijek teško odrediti. Gledajući realno, mala je razlika u kvalitetu čak i između timova iz vrha i sa dna tabele, a pogotovo među onim koji konkurišu za titulu. Trenutno su za korak bliže naslovu Željezničar (41 bod) i Zrinjski (40), ali realne šanse za to imaju i Sarajevo (35) i Široki Brijeg (35). To su klubovi koji čine tzv. "veliku četvorku bh. fudbala" i jasno je da će voditi glavnu riječ na proljeće.

Nakon nekoliko rezultatski neuspješnih godina, Željezničar ove sezone ima dobre izglede da vrati trofej(e) na Grbavicu. Pored toga što su Plavi lider na tabeli, nalaze se i u polufinalu Kupa pa je realno očekivati da se domognu barem jednog pehara. Prošle godine je Željo proživio traume u finišu sezone gdje je ostao bez faktički već podignutog šampionskog trofeja, pa su na Grbavici definitivno gladni uspjeha, možda i svojevrsne osvete Zrinjskom za preotimanje titule.

Ove zime su na Grbavici bili "mirniji" nego nekih prethodnih. Dovedeno je svega nekoliko fudbalera (Vranješ, Modić, Mehremić...) ali malo ih je i otišlo. Sve u svemu, Željo u nastavak sezone ulazi sa sličnim kadrom s kojim je završio jesen, možda pak za nijansu jačim i širim.

Najveći rival Plavima u borbi za titulu ponovo bi trebao biti Zrinjski, barem sudeći po trenutnoj situaciji na tabeli. Plemići su tokom zimskog prelaznog roka bili sušta suprotnost Željezničaru. Mnogo dolazaka i odlazaka, ali kostur ekipe je ostao isti. Najveći hendikep će vjerovatno biti odlazak Ćavara u Frankfurt, ali su Mostarci barem dobro zaradili njegovom prodajom pa mogu biti zadovoljni. Na izlaznim vratima bio je i Bilbija, ali je jedan od najboljih igrača Zrinjskog ipak ostao Pod Bijelim brijegom. Trener Blaž Slišković će sa svojim fudbalerima pokušati doći do trećeg uzastopnog naslova. Premda smo napisali da se još uvijek ne može reći kako Zrinjski dominira bh. fudbalom, u slučaju nove titule zaista bi se moglo pričati o dominaciji.

Šampionske ambicije gaje i na Koševu i Pecari. Sarajevo tokom sezone plaća ceh lošeg početka, kada se protiv bordo tima častio ko je stigao. Od Želje i Zrinjskog pa do GOŠK-a. U drugom dijelu jesenje polusezone Sarajevo je igralo najatraktivniji fudbal, osvajali su bodove, ali ipak je nešto nedostajalo da se bordo momci u potpunosti poravnaju sa klubovima koji su trenutno ispred. Sarajevo u drugi dio sezone ulazi sa nešto izmijenjenim sastavom, ali ne pretjerano. Od odlazaka vrijedi posebno spomenuti transfer kapitena Marka Mihojevića u PAOK, a kada je riječ o dolascima - stigli su Šofranac, Crepulja, Altiparmakovski...

Sa Širokim Brijegom je situacija obratna. Tim sa Pecare je bio sjajan većim dijelom sezone, ali je pred kraj naglo popustio. Osim nekoliko poraza u ligi, Sablićeva ekipa je eliminisana i iz Kupa BiH pa je to umnogome pokvarilo njihovo raspoloženje pred odlazak na pauzu. Širokobriježani su Dinamu prodali najboljeg igrača Luku Menala, ali će bh. reprezentativac provesti proljeće na Pecari. Klub su pojačali i neki kvalitetni igrači poput Zlomislića i Kvesića. Već u nedjelju Širokobriježani igraju sa Sarajevom, što će za njih biti pravi ispit, baš kao i za rivala.

Velika borba za Ligu 6

Kao što je već poznato, Premijer liga se od prošle sezone igra u novom formatu. Do sada je odigrano 18 kola, a još četiri se igraju do kraja 'regularnog' dijela sezone. Zatim se prvenstvo polovi i formiraju se Liga za prvaka i Liga za opstanak, u kojim će učestvovati po šest ekipa.

Plasman u Ligu za prvaka su već matematički osigurali Željezničar i Zrinjski, Sarajevo i Široki brijeg su 99% u njoj a vrlo je blizu i petoplasirana Krupa, koja je tokom zime ostala bez dvojice važnih igrača. Klub su napustili Koljić i Jašarević, ali je klupska kasa znatno punija, pa je i raspoloženje na nivou. U preostala četiri kola Krupa će pokušati sačuvati poziciju u vrhu i plasirati se u Ligu 6, a drugi takav uspjeh u dvije prve sezone u Premijer ligi bio bi zaista za pohvalu.

U posljednja četiri kola najzanimljivija borba vodit će se za šestu poziciju. Mladost, Borac i Radnik su na šestom, sedmom i osmom mjestu, a razlika među njima iznosi samo jedan bod. Te tri ekipe borit će se za preostalo šesto mjesto i plasman u Ligu za prvaka, čime bi svaka od njih ispunila cilj za ovu sezonu i proglasila je uspješnom. Riječ je o klubovima koji su tokom zime također dosta mijenjali svoje sastave, pa ostaje da se vidi ko će na kraju iz ove igre izaći kao pobjednik.

Može li se rekonstruisani Čelik spasiti ispadanja?

Kao i svake sezone, i ovoga puta nas čeka izuzetno neizvjesna borba za opstanak u društvu najboljih. Trenutno se u najgoroj situaciji nalaze Čelik sa deset i Vitez sa svega sedam bodova, ali dešavanja tokom zime sugerišu da se zaista može svašta očekivati. Prije svega, Čelik je dobio investitora i pojačao se veoma iskusnim i kvalitetnim igračima za naše prilike (Đelmić, Pandža, Nikolić...). Uz novog trenera Slavena Musu, Zeničani su u obećavajućoj situaciji uprkos tome što zaostaju za GOŠK-om i Slobodom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sloboda ima 16 bodova i ovo joj je najgora sezona u posljednjih nekoliko. Da stvari budu gore po Tuzlake, jasno je da su slabiji u odnosu na jesen jer su tokom januara ostali bez dvojice najboljih fudbalera - Ordagića i Krpića. Alternative su tu, ali veliko je pitanje šta Slavko Petrović i njegovi fudbaleri mogu do kraja sezone. U Ligi za opstanak je sve moguće, pa će se odgovor nazirati kako se sezona bude bliižila kraju. U sličnoj situaciji nalazi se i GOŠK, koji ima bod više od Slobode i sedam od pretposljednjeg Čelika, ali daleko je od toga da ga se može proglasiti sigurnim.

Sve u svemu, imamo mnoštvo razloga za očekivati nova uzbuđenja...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Arnauti
Ispada celik i nikad se vise vratit nece.
10 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi