Otkrio do sada nepoznate detalje

Imao je sve, a sada radi kao zidar da preživi: "Iznajmim brod, dovedem dvije Ruskinje..."

Admin Čaušević

"Rođen sam za ovo, da igram na San Siru u Seriji A", rečenica je koju je svojevremeno izgovorio glavni protagonist ove priče.

Fabio Macellari je osjećao da je predodređen i od malih nogu činio je sve što je bilo u njegovoj moći da postigne ono što je nazvao svojom "misijom", da postane fudbaler svjetske klase.

Cilj je ostvaren u 26. godini, kada je lijevi vanjski rođen u Sesto San Giovanniju prešao u Inter. Bio je to vrhunac karijere koja je potom vodila putem u pakao, nakon što je igrač završio u kokainskom tunelu, sve do oproštaja od profesionalnog fudbala u ranim tridesetim.

Macellari danas ima 48 godina i radi kao zidar u Amatriceu u građevinskoj firmi koja radi na obnovi općine Lazio razorene u potresu 2016. godine. Fabio tamo živi sa svojim sinom Matteom, kojeg je njegova supruga Claudia dobila 2006., a brak je im je razoren prije mnogo godina.

Često se vraća u Cagliari, gdje je igrao u dvije različita navrta i upoznao bivšu suprugu, a gdje je još uvijek kod kuće, ili se vraća u doline Piacentine gdje se brine o porodičnoj šumi sječom drva.

Sve za što se borio kao dječak i što ga je dovelo do briljiranja u italijanskom fudbala sada se čini kao nijansirani i daleki san.

"Moj dječački san? Imam neke vrlo snažne slike koje još uvijek imam ispred sebe - rekao je prije nekoliko godina u podcastu Luce Casadeija - onu utakmice na San Siru, gdje su me vodili da gledam derbi meč Milana i Intera. Sjećam se kada sam vidio igrače kako ulaze na teren pred punim stadionom San Siro, stvar koja mi je pala na pamet bila je 'i ja ću igrati ovdje' i to nije bilo nešto za reći, već sam igrao. Rođen sam za ovo".

Kada je uspio fudbal mu je pao u drugi plan, droga je zavladala Macellarijem životom i pratit će ga i u sljedećoj fazi njegove karijere, povratku u Cagliari sljedeće godine:

"U trenutku povratka na teren s Bolognom četiri mjeseca i pol nakon operacije radili su analize, otišao sam u Porto Cervo za vrijeme praznika, iznajmio sam brod, došle su mi dvije Ruskinje, tu je bila luda zabava i onda je raskinut ugovor s Bolognom."

Priznao je da je nakon jedne utakmice prvo što je uradio otišao kući te počeo konzumirati kokain. Te noći je otišao i predsjedniku Cagliarija na vrata kako mu se izvinio za sve.

Kada je igrao u Interu zarađiao je ogroman novac, ali sve je potrošio na žene i drogu. Od profesionalnog nivoa se oprostio 2006. godine te je igrao za nekoliko niželigaša i počeo raditi sporedene poslove da zaradi da preživi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Jedno vrijeme radio kao konobar, zatim u pekari, a poslije toga i kao drvosječa. Sječom drva bi iz sebe izbacivao sav bijes kojeg je osjećao. Sada je angažovan kao zidar.

"Plan je ostati u svojoj vikendici i preurediti dvije ili tri male sobe. Sretan sam zbog ovog što imam, odnosno nema potrebe svaki dan ići u Ferrariju ili biti u restoranu da bi jeli skupa jela. Kad si tako zadovoljan, što mi još treba? Tako je, kako je...", završio je Macellari.