Hamilton diskvalifikovan, Maldonado starta prvi

Nevjerovatan rasplet kvalifikacija za VN Španije

Hamilton diskvalifikovan, Maldonado starta prvi

M. Maksimović

Nevjerovatna stvar se dogodila nakon kvalifikacija za VN Španije. Svi koji su posmatrali kvalifikacije za VN Španije su vidjeli kako je Lewis Hamilton po završetku zaustavio svoj bolid.

U tom trenutku malo ko je razmišljao o pravilima. A prema pravilima Međunarodne automobilističke federacije, svaki vozač se sa svojim bolidom mora pojaviti u boksu kako bi dao potreban uzorak benzina.S obzirom da je Hamilton zaustavio svoj bolid na stazi, on se nije pojavio u boksu, tačnije u bolidu nije imao dovoljno benzina za povratak u boks. Prema pravilima u rezervoaru bolida koji se pojavi u boksu mora biti barem jedna litra benzina kako bi FIA mogla uzeti uzorak i provjeriti smjesu.

U saopštenju kojeg je objavila FIA između ostalog piše:

Sudije su kontaktirale jednog člana ekipe McLarena, Sama Michaela koji je izjavio kako se bolid na stazi zaustavio zbog više sile.Osoba koja je bila zadužena za sipanje benzina nije natočila dovoljnu količinu goriva, pa se bolid zaustavio na stazi.S obzirom da vozači kontrolišu količinu goriva u rezervoaru,ne prihvatamo višu silu kao opravdanje.Sudije su utvrdile kršenje članka 6.6.2 FIA-inog Tehničkog pravilnika i vozač je diskvalifikovan''

Međutim, Hamilton će nastupiti u nedeljnoj utrci, ali će startati kao posljednji u poretku.S obzirom da je Hamilton diskvalifikovan, u nedelju će kao prvi startati Pastor Maldonado.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.