Test

Test Porsche Cayenne

Na četverodnevni test nam je stigao novi Cayenne, treće generacije, najbolji do sada!

Prvi rezultati su već tu, u 2019. koja mu je bila prva puna godina na tržištu, Cayenne je došao nadomak prvog mjesta po prodaji među Porsche modelima, sa nekih 10% zaostatka iza bestesellera Macan, i sa očekivanjima da se u 2020. godini pozicionira kao najprodavaniji model brenda. Proizvođač mu je namijenio zadatak koji nije nimalo lagan, u konkurenciji gdje se velika četvorka bori za doslovno svakog kupca novi Cayenne se mora izboriti sa X5, RR, GLE, i konkurencijom iz vlastite porodice, Q8. Čini se da mu to za sada ide sa lakoćom, a evo i zašto.

Test Porsche Cayenne
Foto: T. Hebib
Test

Test KIA Rio 1,25 CVVT EX City

Prije desetak godina automobilski novinari bi test nove generacije KIA Rio vjerovatno zaključili mišlju da se radi o dobroj alternativi u supermini segmentu, dok je danas situacija sasvim drugačija – zahvaljujući neprestanom radu i unaprijeđenjima, danas bi Rio po svemu mogao biti prvi izbor jer zadovoljava široki izbor potreba koji se traži od ovog segmenta, a donedavno neprikosnoveni Evropski klasici su postala ta „zanimljiva alternativa“

Test KIA Rio 1,25 CVVT EX City
Foto: A. Berbić
Test

Test Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion

Vozili smo najnoviji Volkswagen, novog igrača na tržištu u ekspanziji u klasi urbanih Crossovera

Ako se osvrnemo na prošlu 2017. godinu, i prisjetimo se automobilskih premijera, sasvim je jasno da je u Crossover segmentu nastupila prava histerija, i da su proizvođači kao na traci izbacivali nove modele, raznoraznih veličina i karoserijskih oblika. Niti VW nije ostao po strani, pa je krajem godine u baru već odavno prepunu krokodila ubačen T-Roc, čudno nazvani crossover u dimenzijama compact klase.

Test Volkswagen T-Roc Style 2.0 TDI 4Motion
Volkswagen T-Roc Style
Foto: T. Hebib
Test

Test Volkswagen Arteon R-Line 2.0 Bi-TDI DSG 4Motion

Onog trenutka kada je ponudio Arteon tržištu, Volkswagen se našao van svoje sigurne zone u kojoj smo ga navikli decenijama gledati, sada je za stolom za kojim su samo premium igrači. Arteon je nakon dugo vremena prekršio nepisano pravilo kuće koje bi napisano vjerovatno prije zvučalo kao „evolucija, ne revolucija“ nego „korak po korak“, ali suštinski ocrtava filozofiju razvoja kroz primjenu konsantnih poboljšanja, pri čemu sve ono što bi dobilo prolaznu ocjenu se jednostavno skoro netaknuto nastavljalo u slijedeću generaciju.

Test Volkswagen Arteon R-Line 2.0 Bi-TDI DSG 4Motion
Foto: A. Berbić
Test

Volkswagen Amarok - Rođeni borac

VW Amarok V6 TDI

Rijetkost je na tržištu naći vozilo koje je od samog starta imalo teži put od Volkwagenovog Amaroka: morao se izboriti za mjesto među etabliranim rivalima od kojih su mnogi već decenijama na tržištu pa je na njemu bio cijeli teret dokazivanja sposobnosti, morao se izboriti sa težinom koju nosi VW znak na nosu, a ni zakonski propisi nisu bili na njegovoj strani iz razloga da kako kod nas tako i u velikom broju drugih zemalja Amarok zbog svoje kategorizacije kao lako privredno vozilo nije dostupan za registraciju fizičkim licima, već isključivo pravnim osobama, dakle firmama i obrtnicima. Da li je Amarok uspio? Mi smatramo da jeste!

Volkswagen Amarok - Rođeni borac