Jenson Button pobjednik VN Australije

Britanac je vodio od početka do kraja

Jenson Button pobjednik VN Australije

M. Maksimović

Prije početka sezone iz tabora Red Bulla su upozoravali na Jensona Buttona i čini se da su bili u pravu. Button je danas ostvario svoju 13.pobjedu u karijeri, treću na stazi u Melbourneu. Drugi je bio Sebastian Vettel, treći Lewis Hamilton.

Svoju pobjedu Jenson Button je nagovijestio već na samom startu utrke kada je pretekao Lewisa Hamiltona. Dobar posao su napravili i bolidi Mercedesa, iza kojih je bio Sebastian Vettel.

Najveći gubitnik bio Romain Grosjean koji je pao za tri mjesta u poretku. Fernando Alonso se probio za četiri mjesta, Massa za šest. Problema na startu je imao Mark Webber. Vrlo brzo se broj bolida na stazi smanjio, jer su odustali Nico Hulkenberg, odnosno Romain Grosjean. U 11.krugu Sebastian Vettel prolazi Michaela Schumachera koji je izletio u krivini jedan. To je platio kvarom na bolidu i odustajanjem.

Nakon toga slijede i prvi ulasci u boks. Za razliku od većine vodećih Lewis Hamilton se na stazi zadržao dva kruga više, što je kasnije skupo platio jer je zaglavio u saobraćaju, pa se Sebastian Vettel dodatno približio McLarenima.U tom periodu smo gledali vrlo zanimljivu borbu za za deseto mjesto u kojoj su učestvovali Felipe Massa, Kimi Raikkonen i Kamui Kobayashi, a iskusnio Raikkonen  je došao na deseto mjesto.

U 37.krugu su Jenson Button i Lewis Hamilton istovremeno završili u boksu, a nakon izlaska iz boksova između njih dvojice se našao Sebastain Vettel.Svjetskom prvaku je pomogao dobrim dijelom i safety car koji je izašao jer je na startno - ciljnoj ravnini ostao Petrov Caterham.

Mark Webber je nakon izlaska iz boksa došao na četvrto mjesto, ispred Fernanda Alonsa. U 47 krugu imamo brazilski duel Massa - Senna koji je skupio platio vozač Ferrarija odustajanjem. U završnici utrke Mark Webber je pokušavao napasti Lewisa Hamiltona, baš kao i Pastor Maldonado Fernanda Alonsa. Najgore je prošao vozač Williamsa koji se zabio u zid. I Nico Rosberg ostaje bez bodova, dok su u pravoj biciklističkoj završnici bodove podijelili Sergio Perez, Daniel Ricciardo odnosno Paul Di Resta koji je osvojio jedan bod.

Mark Webber je ostao na četvrtom mjestu, Alonso je peti što uz sve probleme Ferrarija možda i nije tak loš rezultata. Kamui Kobayashi je još jednom potvrdio svoje kvalitete, dok je povratnik Kimi Raikkonen osvojio šest boda.

Rezultati VN Australije:
1.Jenson Button (VBR,McLaren-Mercedes) 1h34:09.565
2.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull Racing-Renault) + 2.139
3.Lewis Hamilton (VRB,McLaren-Mercedes) + 4.075
4.Mark Webber (Aus,Red Bull Racing-Renault)  + 4.547
5.Fernando Alonso (Špa,Ferrari)  + 21.565
6.Kamui Kobayashi (Jap,Sauber-Ferrari) + 36.766
7.Kimi Räikkönen (Fin,Lotus-Renault) + 38.014
8.Sergio Perez (Mex,Sauber-Ferrari) + 39.458
9.Daniel Ricciardo (Aus,STR-Ferrari) +39.556
10.Paul di Resta (VBR,Force India-Mercedes) +39.737
11.Jean-Eric Vergne (Fra,STR-Ferrari) + 39.848
12.Nico Rosberg (Nje,Mercedes) + 57.642
13.Pastor Maldonado (Ven,Williams-Renault) +1 krug
14.Timo Glock (Nje,Marussia-Cosworth) +1 krug
15.Charles Pic (Fra,Marussia-Cosworth) + 2 krug
16.Bruno Senna (Bra,Williams-Renault) + 4 kruga

Odustali:
Felipe Massa (Bra,Ferrari) 47 krug
Heikki Kovalainen (Fin,Caterham-Renault) 42 krug
Vitaly Petrov (Rus,Caterham-Renault) 37 krug
Michael Schumacher (Nje,Mercedes) 11 krug
Romain Grosjean (Fra,Lotus-Renault) 2 krug
Nico Hulkenberg (Nje,Force India-Mercedes) 1 krug

Poredak vozača:
1.Jenson Button (VBR,McLaren-Mercedes) 25
2.Sebastian Vettel (Nje,Red Bull Racing-Renault) 18
3.Lewis Hamilton (VRB,McLaren-Mercedes) 15
4.Mark Webber (Aus,Red Bull Racing-Renault) 12
5.Fernando Alonso (Špa,Ferrari)  10
6.Kamui Kobayashi (Jap,Sauber-Ferrari) 8
7.Kimi Räikkönen (Fin,Lotus-Renault) 6
8.Sergio Perez (Mex,Sauber-Ferrari) 4
9.Daniel Ricciardo (Aus,STR-Ferrari) 2
10.Paul di Resta (VBR,Force India-Mercedes) 1

Poreda konstruktora:
1.McLaren-Mercedes  40
2.Red Bull-Renault 30
3.Sauber-Ferrari 12

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.