Pedrosa pobjednik u finalu sezone

Hondin vozač na najvišem postolju u Valenciji

Pedrosa pobjednik u finalu sezone

Dani Pedrosa je u finalu sezone na stazi u Valenciji odnio pobjedu i to startom iz pit-lanea nakon strašnog pada ovogodišnjeg prvaka, Jorge Lorenza.

Kao što se pretpostavljalo, nakon kiše u Valenciji, stanje na stazi je bilo dramatično. Lorenzo je bio jedan od rijetkih koji je izabrao prave gume, dok je Pedrosa morao u boks po gume za suho.

 

Lorenzo je sa osme, uspio doći na prvu poziciju zahvaljujući pravom odabiru. Pedrosi je nakon promjene guma trebalo 10 krugova da sustigne Lorenza što mu je i pošlo za rukom, ali je onda izišao široko sa staze, zbog čega je izgubio nekoliko sekundi.

 

Ostalo je 17 krugova do kraja i onda se desilo ono što je odlučilo utrku, strašan pad Lorenza na izlasku iz krivine.Za njega je to bila druga utrka bez bodova u ovoj sezoni.

 

 

Pedrosa je zaključio sezonu sa 18 bodova zaostatka za Lorenzom i sa sedam pobjeda, što je njegov najbolji rezultat do sad. Prvak Lorenzo ima šest pobjeda na svom kontu, odmah iza njega dolazi Stoner sa pet pobjeda, inače treći u ukupnom poretku.

 

Poredak finalne utrke u Valenciji: 

 

1.Dani Pedrosa 

2.Katsuyuki Nakasuga 

3.Casey Stoner 

4.Alvaro Bautista 

5.Michele Pirro 

6.Andrea Dovizioso 

7.Karel Abraham 

8.Danilo Petrucci 

9.James Ellison 

10.Valentino Rossi 

11.Aleix Espargaro 

12.Randy De Puniet 

13.Hiroshi Aoyama 

14.Colin Edwards 

 

Odustajanja:

 

1. Cal Crutchlow 

2. Claudio Corti 

3. Hector Barbera 

4. Jorge Lorenzo 

5. Stefan Bradl 

6. Roberto Rolfo 

7. Ivan Silva 

8. Nicky Hayden 

  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.