Povlači se Max Biaggi

Odlazi jedna legenda

Povlači se Max Biaggi

Dvostruki World Superbike šampion i četiri puta osvajač 250GP titule, Max Biaggi, povlači se iz aktivnog utrkivanja.

Povlačenje je najavio prilikom specijalne press konferencije organizovane na stazi Vallelunga, gdje je 41-godišnji Italijan vozio svoje prve utrke.

 

Biaggi je priznao da je ovo bila veoma teška odluka, ali osjeća da je vrijeme da posveti više vremena porodici.

 

" Sve je počelo ovdje na stazi Vallelunga", rekao je Max.

 

" Bio sam mladi momak koji nije imao posebnog iskustva u svijetu motora, ali nešto je zaiskrilo u meni i ono što je slijedilo bio je san koji me odveo na veoma dug put."

 

" Moja je odluka da se povučem, nisam ozlijeđen i imam ponudu od Aprilie, isti motor, isti novac, ali ipak mislim da je pravo vrijeme da prestanem sa utrkivanjem."

 

Tri puta drugi u Moto GP prvenstvu, jednom iza Micka Doohana i dva puta iza zemljaka Rossija, bio je prisiljen napustiti grand prix pod kontroverznim okolnostima na kraju 2005. godine, pauzirajući u 2006., da bi zatim prešao u World Superbike.

 

Biaggi je upisao senzacionalnu WSBK pobjedu u svom debiju za Alstare Suzuki tim u Qataru 2007. godine.

 

Na kraju prve WSBK sezone kao novajlija, Biaggi je bio treći u ukupnom poretku, zatim prelazi u Sterilgarda Ducati. Sa Apriliom je osvojio tri grand prix titule. Prvu WSBK krunu je osvojio 2010. godine, a druga je došla upravo ove godine. U svojoj 22 godine dugoj karijeri je imao 21 pobjedu, 70 podija, 8 startova sa prve pozicije i ukupno 2066 bodova.

 

U budućnosti će Biaggi biti uključen u rad Aprilie, a kao njegova zamjena se spominje 30-godišnji Francuz, Sylvain Guintoli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije