Amar Osim - Kra(l)j priče

Subota kad je Željo drugi put ostao bez svoje alfe i omege

Amar Osim - Kra(l)j priče

Subotnje jutro 27. decembra navijači Željezničara pamtit će po vijesti koja je u njima istog trenutka probudila mnogo pitanja. Amar Osim je, na žalost svih navijača Plavih, pronašao zajednički jezik sa čelnicima Al-Kharaitiyata i tako nakon pet godina napustio Grbavicu. Po drugi put.

Prvi Osimov odlazak prethodio je sušnim godinama koje su zadesile najtrofejniji bosanskohercegovački klub, koji je godinama čekao da se broj pehara u vitrinama Plavog salona poveća bar za jedan novi. I mnogo je godina prošlo i čekalo se sve do Osimovog povratka u Željezničar.

Tada je Grbavicom zavladala nova klima. Navijači su prepoznali projekat u koji se Osim upustio i svi su bili svjesni da taj čovjek zna kako vratiti Željezničar ne u vrh, već na vrh bh. fudbala nakon tmurnih godina i tavorenja po sredini tabele, nekada bliže dnu nego vrhu.

U sezoni 2009/10 kada je Osim započeo svoj drugi mandat na klupi Plavih, postalo je jasno da se Željezničar počinje vraćati tamo gdje pripada. Sve je počelo od Alena Mešanovića i prve gostujuće pobjede nakon 'sto godina' u Zenici protiv Čelika u prvom kolu Premijer lige. Nastavilo se identičnom pobjedom protiv Širokog i sve ostalo je historija. Željo se nakon osam godina okitio titulom prvaka Bosne i Hercegovine, a za dlaku mu je izmakao i pehar osvajača Kupa. Te godine daleko najdostojniji rival Plavih, Borac, uskratio je priliku Amaru Osimu da već u prvoj povratničkoj sezoni učini ono što je prethodno jedini uspio - osvoji duplu krunu. 

Ako je kup izmakao u prvoj, Osim ga je sa Željom osvojio u svojoj drugoj sezoni na klupi. Pamtit će se ubjedljiva pobjeda u Zenici protiv Čelika i rastuživanje više od deset hiljada navijača na Bilinom Polju koji su euforično klimali glavom na sve bombastične najave koje su uoči susreta prema Grbavici lansirali tadašnji trener Čelika Abdulah Ibraković i rukovodstvo kluba sa Bilinog polja. Ipak, nije im bilo pomoći kada je te kišne noći u Zenici Željezničar pregazio Zeničane rezultatom 3:0 i sa ukupnih 4:0 došao do svog četvrtog naslova u Kupu BiH.

Kraj priče!

Sezona koja je uslijedila donijela je dominaciju kakvu naš fudbal ne pamti. Željezničar se sa Amarom Osimom prošetao ligom i došao do druge duple krune, koja je i dan danas bar za sada misaona imenica za ostale klubove u državi. Amar Osim ju je osvojio dva puta i ostavio je iza sebe rezultat koji će teško neko dostići. Osimu je sezonu kasnije pošlo za rukom da također po drugi put postane trener koji je dvije godine uzastopno sa istim klubom osvojio naslov u Premijer ligi. On je to uradio i prvog puta. Želji je ponovo za dlaku izmakao trofej Kupa, jer je ovoga puta Široki Brijeg bio uspješniji nakon izvođenja jedanaesteraca i tako se osvetio Želji za poraz u finalu godinu ranije. Titula u sezoni 2012/13 bila je sedma a ako se računa prvenstvo Narodne republike BiH osvojeno 1946. onda osma šampionska u Željinoj historiji a šesta u Premijer ligi, po čemu je klub sa Grbavice rekorder. Koliko je Amar Osim bio važan za Želju najbolje govori činjenica da je učestvovao u svakoj od njih, jednom kao igrač a pet ih je došlo pod trenerskom palicom našeg najtrofejnijeg stručnjaka.

Izostao uspjeh u Evropi

Jedino što je Osimu ostalo nedovršeno u drugom mandatu na Željinoj klupi jeste evropski iskorak, koji se u nekoliko navrata zaista s pravom očekivao. Željezničar je doživio vrhunac 2002. godine kada je na Koševu pred 40 hiljada ljudi gostovao slavni Newcastle u okviru trećeg pretkola Lige prvaka, ali kasnije nakon toga nikada nije dolazio tako daleko. Što zbog nezgodnog žrijeba, što zbog kvalitete protivnika, Želju su iz Evrope izbacivali Hapoel, Maccabi, Maribor i Viktoria Plzen, a ono što će se pamtiti je prolazak u treće pretkolo Evropske lige kada je izbačen tada respektabilni i bogati Sheriff.

Kobni Osimov "odmor"

Sve je krenulo u 'kontra' stranu kada se trener Željezničara nakon hrabre bitke sa Viktorijom Plzen na ljeto 2013. godine odlučio na nelogičan i do tada neviđen potez - odlazak na jednomjesečni odmor usred početka sezone u Premijer ligi. Njegovo mjesto privremeno je zauzeo Dino Đurbuzović, a kasnije se ispostavilo da odmor nije trajao jedan mjesec i da Đurbuzović nije bio samo privremeno rješenje. Amar Osim se vratio nazad ali ne na klupu, već je postao menadžer kluba odgovoran za neke druge radnje u klubu sa Grbavice. Ruku na srce, na novom radnom mjestu se ni blizu nije proslavio kao na Željinoj klupi, ali je bio tu i to je bio dovoljno da navijači budu mirni. Njegova prisutnost i sudjelovanje u svemu što ima veze sa radom Željezničara ulijevala je samopouzdanje pristalicama Plavih, koji su znali da je ipak sve pod kontrolom ma kako god situacija izgledala u datom momentu.

Potrajalo je to sezonu i po, sve do jučer. Amar Osim najzad je prihvatio drugu ponudu i zaputio se prema Kataru gdje će sjesti na klupu Al-Kharaitiya. Sve dosadašnje ponude je Osim glatko odbijao, iako su one sigurno bile finansijski mnogo izdašnije i zahvalnije nego što je to situacija bila na Grbavici. Amar je ostajao vjeran Želji od kojeg je ponovo napravio giganta domaćeg fudbala, a onda je došao pravi kraj priče.

Osima na Grbavici više nema, a ni Željo nije ono što je bio prethodnih godina. Ostalo je među navijačima otvoreno pitanje: Šta i kako dalje? Osim je direktno zadužen za sve dobro što se u Dolini ćupova desilo u protekloj deceniji, pa i više od nje. Od jučer, on ima novu adresu koja je daleko od Zvorničke 27.

Željezničara će biti i poslije Amara, kao što ga je bilo i prije njega. Ali, nekako se čini da to neće biti to. Karizmatični trener dobijao je sa Grbavice ovacije na svakoj utakmici koju su Plavi igrali za vrijeme njegovog mandata a publika širom države je prema njemu imala strahopoštovanje kao prema niti jednom drugom treneru u ligi. Osim je bio i ostao Željin zaštitni znak i ličnost koja je najsvjetlijim slovima upisana u historiju kluba koji funkcioniše od 1921. godine. Navijači Plavih vole reći: Amar Osim je Željezničar!

Amar Osim kroz brojke

Ovaj tekst ćemo privesti kraju brojkama koje su nepobitne. Malo se ko na svijetu može pohvaliti činjenicom da je osvojio trofej u baš svakoj sezoni koju je vodio kao trener nekog kluba. Osim je sa Željezničarom prvi trofej osvojio 2001. godine a kao igrač je bio sudionik u epskom finalu 1998. godine. Nakon toga se još četiri puta kao trener penjao na tron našeg klupskog fudbala, tri puta u zajedničkoj ligi u kojoj su učestvovali i timovi iz Republike Srpske. Kup je sa Plavim Amar Osim osvojio u pet navrata, a već smo spomenuli da je dva puta osvajao duplu krunu i to u sezonama 2000/01 i 2011/12. Također, svemu tome Osim je dodao i trofej Superkupa osvojen 2001. godine. Jednu je sezonu Osim proveo i na klupi Jeff Uniteda sa kojim se okitio Kupom Japana.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Amar Osim je, dakle, najtrofejniji trener u historiji Željezničara i najtrofejniji bh. stručnjak koji je u Premijer ligi sam osvojio više trofeja nego što je to pošlo svim ostalim klubovima u našoj državi.

Sada, kada je došlo vrijeme za rastanak, navijači Želje Osimu s velikom zahvalnošću mogu samo poželjeti mnogo sreće uz nadu da će se jednoga dana opet vratiti tamo gdje istinski pripada. A zna se gdje je to mjesto. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.