Generalni sekretar FS Republike Srpske podržava smanjenje PL

Petković apsolutno za smanjenje PLBiH

Generalni sekretar FS Republike Srpske podržava smanjenje PL

Adnan Beganović

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske, Rodoljub Petković, podržava smanjene broja klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Početkom naredne godine na redovnoj sjednici Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine trebalo bi se raspravljati u smanjenu broja klubova u elitnom rangu takmičenja.

Mnogobrojni fudbalski radnici u našoj zemlji mišljenja su da bi smanjene Premijer lige dovelo do poboljšanja kvalitete klupskog fudbala, a jedan od njih je i generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske, Rodoljub Petković.

"Apsolutno podržavam ideju o smanjenu broja klubova u Premijer ligi. O tome se mora pričati, svi zajedno moramo pronaći najbolje rješenje. Mi smo u Republici Srpskoj već krenuli sa smanjenjem Prve lige, odnosno od ove sezone ista broji 14, a od naredne će brojati 12 klubova", za SportSport.ba je istakao Petković.

"Osim smanjenje broja klubova moramo težiti i ka poboljšanju uslova. Klubovi teško žive i to je činjenica, interes za klupskim fudbalom u našoj zemlji iz dana u dan je sve slabiji i doista se svi zajedno moramo potruditi da to promijenimo", dodao je Petković.

O eventualnim promjenama sistema takmičenja odlučivat će članovi Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

"Po Statutu o svim promjenama sistema takmičenja odlučuje Skupština, odnosno članovi iste. Dakle, Izvršni odbor može dati prijedlog, a članovi Skupštine su ti koji donose odluku", govori generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Prije nekoliko godina također se pričalo o smanjenju Premijer lige, no tada su iz Fudbalskog saveza Republike Srpske tražili neke ustupke, odnosno zahtjevali su da određeni broj klubova iz njihovog Saveza ima zagarantovano mjesto u premijernoj sezoni nove, skraćene Premijer lige.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"U pravu ste, kada se pričalo o momentalnom smanjenu Premijer lige predlagali smo da određeni broj naših klubova učestvuje u premijernoj sezoni i to samo iz sportskih razloga jer teoretski se moglo desiti da RS ostane recimo sa jednim klubom u elitnom rangu takmičenja. Uostalom i kada se osnovala Premijer liga iz RS-a je dolazio ranije dogovoren broj klubova", ističe Petković i dodaje:

"Ako rješavanju te problematike pristupimo na pravi način mogli bismo donijeti mnogo dobroga bh. fudbalu. Po meni je najbolje da se ide na postepeno smanjenje broja klubova i da sportski rezultati imaju presudan faktor. Govorim to u svoje ime, a sigurno će i Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske zauzeti stav po tom pitanju ukoliko dođe do otvaranja te priče."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.