Doktor bh. reprezentacije za SportSport.ba

Karabeg: Činimo sve da ubrzamo Pjanićev oporavak

Doktor Reuf Karabeg je za SportSport.ba govorio o povredama koje imaju naši reprezentativci pred utakmicu sa Grčkom.

Pored Miralema Pjanića, danas su slabijim intenzitetom trenirali Ognjen Vranješ i Edin Višća, dok kapiten Emir Spahić nije trenirao zbog problema sa sinusima. Doktor Karabeg je najavio kako on i njegove kolege čine  sve kako bi do petka oporavili Miralema Pjanića, ali i ostale reprezentativce.

Kako kaže doktor Karabeg, Pjanić je sada mnogo bolje i čini se sve kako bi on što prije zaigrao.

"Prije samog dolaska ovdje imao sam priliku da pogledam snimak koji mi je poslao ljekarski tim Rome. Iskerno, povreda je na snimku izgledala mnogo ozbiljnije, nego što sam imao priliku da vidim kad sam ga pregledao sinoć. Jedva sam čekao da to pogledam. Dakle, nije samo važan snimak, bitan je i psihološki pregled pacijenta. On je psihološki bio u kontaktu s nama, a psihički je jako dobro pripremljen i motiviran. Njegov lokalni nalaz je bolji, ali još uvijek taj nalaz ne omugućava agresivniju terapiju. Za takve stvari treba vrijeme da bi se oporavilo. Njegov lokalni nalaz i njegova sprema su iza psihološkog nalaza. On ima veliku želju da zaigra. Objektivno rečeno, za svaku povredu treba vrijeme oporavka. On ide najboljim mogućim putem. Zamislite, 16 dana nije trenirao, i danas je prvi put istrčao..Sad mi radimo sa njim, fizikalne terapije i lokalne terapije, ali i vježbe fitnesa. Tu su dakle sve vrste vježbi koje su potrebne njegovoj općoj fizičkoj snazi i koordinaciji pokreta. Čitav stručni štab, i mi, a i sam Miralem Pjanić čini sve da bude što je moguće ranije spreman za punu sportsku aktivnost. Ohrabrujuće je to što je prvi put trčao. Prije samo tri dana nije se ni oslanjao na tu nogu, a 14 dana je bio na štakama. Mi imamo određenog optimizma. Jednotavno učinićemo sve da ga što prije osposbimo. Da li će to biti dovoljno da odlučimo da igra, to ćemo tek vidjeti. Vrlo je teško u ovom momentu reći. Terapija je u toku, čini se sve i mislim da ćemo ubrzati njegov oporavak.

Emir Spahić ima problema sa sinusima, koji su mu onemogućavali da trenira.

"Spahić je imao velikih problema sa sinusima. Imao je četiri dana veliku temperaturu. Imao je upalu sinusa, ali uvažavajući njegovu želju i motivaciju siguran sam da njegov nastup neće biti upitan. On će biti spreman", rekao je doktor Karabeg, koji je potom dao prognoze za Borisa Pandžu i Edina Višću.

"Boris Pandža je na najdojnjoj ljestvici oporavka. On se oporavio najbrže što je moguće. Već jo odigrao jedno poluvrijeme utakmice za svoj klub. Pogledao sam ga sinoć. Oporavak ide izvanredno i nalazi su odlični, što znači da nema smetnji za igranje. Što se tiče Edina Višće, on je povredu dobio na zadnjoj utakmici. To je bio jak udarac i stvorios e hematom u stražnjoj loži. Nema povrede ligamenata, ali ima hematom. To ga onemogućava i danas smo ga poštedili treninga. Danas nisu trenirala punim intenzitetom četiri fudbalera, Pjanić, Višća, Vranješ i Spahić. Međutim, mislim da će prekosutra moći trenirati. Ozbiljna je povreda i kod Višće. Dali smo mu lagani trenig, ali je i taj trening morao biti prekinut zbog bola u stražnjoj loži, odnosno Ahilovoj tetivi", dodao je doktor Karabeg.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.