Ko će u subotu na Koševu biti gori?

Uoči 112. vječitog derbija

Ko će u subotu na Koševu biti gori?

Svaka statistika koja seže duže od prethodnih četiri-pet godina vezana za gradski derbi sarajevskih rivala, potpuno je besmislena. U slučaju ovoga duela ona ne pokazuje ništa drugo do očaj. Podjednako izražen na obje strane.

Posljednji derbi odigran 20. maja na Koševu, ostat će upamćen po tome što je to bila "finalna" utakmica za fudbalere Željezničara, samo da su ostali neporaženi okitili bi se šestom titulom prvaka BiH.

Međutim, kada je najviše trebalo nisu Plavi pokazali ni kvalitet, a ni odnos kojim bi zaslužili da ostanu neporaženi. Sarajevu nije trebalo nizašto, ali je tada najlakše igrati. I u posljednje vrijeme ispostavi se da oni za koje se smatra da su slabiji u tom trenutku, budu bliži trijumfu.

Po tom rezonu, jedni od drugih su od 2010. slabiji bili po tri puta.

Zapanjujuća je međutim ta statistika. Od 2010. postignuto je 15 golova u 16 utakmica, više dakle od pola nego što nedavno postigoše Arsenal i Liecester u jednoj međusobnoj utakmici.

Reći će nam akteri da je teško igrati derbije, da su pritisci veliki i nesalomljivi, ali derbiji su se igrali i prije, pritisci su također postojali, čak je euforija bila neuopredivo veća.

Danas, dva dana prije utakmice morate biti apsolutni poznavalac ili frenetični navijači pa da shvatite da se utakmica uopće igra. Nekad, odbrojavanje za Vječiti derbiji počinjalo je mjesecima ranije. Možda se danas to ne radi jer se prečesto igraju, a možda jer je igra grozomorna i jer je sve dovedeno do besmislenosti.

Elem obje ekipe imaju po 32 pobjede, 47 puta mečevi su završavali remijem.

U ovome trenutku, Sarajevu više gori pod nogama. Iako je početak prvenstva, da nije tim s Koševa remizirao s Mladosti dijelili bi pretposljednje mjesto. Izjava pomoćnog trenera Zije Švrakića na poluvremenu prethodne utakmice najbolje odražava stanje u timu. "Ne znam stvarno šta da kažem", izrekao je Švrakić.

Željo je s druge strane savladao Borac preokretom u drugom dijelu (2:1), no ako navijači tima s Grbavice misle da će se preko noći igra poboljšati samo jer je ekipu preuzeo novi trener koji ni pripreme nije s timom odradio, neće. 

Neće, sve kad bi na klupu sjeo Alex Ferguson.

Stoga, oni koji misle posmatrati ovaj duel, bilo uživo ili na televiziji, neka se pripreme na negledljivost. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Savjet: Uživo je kudikamo lakše izdržati utakmicu, nego gledati je na televiziji. Kao što kamere dodaju kilograme, tako usporavaju igru premijerligaških ekipa.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi