Navijači nisu najveći problem Premijer lige BiH

Moj glas u odbranu navijača

Navijači nisu najveći problem Premijer lige BiH

Cilj ovog članka nije da potičemo nasilje na stadionima u Bosni i Hercegovini. Baš kao i svi drugi i ja sam protiv bilo koje vrste nasilja i osuđujem incidente koji su se dogodili u Tuzli, odnosno Konjicu. Ovo je moj lični stav o problemima u bh. fudbalu.

Ni mene ne oduševljava gađanje kamenicama ili bakljama protivničkih navijača, tuče sa zaštitarima na tribini, ali je izuzetno važno ukazati na pojedine propuste u organizaciji zbog kojih dolazi do pomenutih incidenata. Od početka sezone zabilježili smo dva ozbiljnija incidenta: prvi se dogodio u Konjicu, kada su navijači Sarajeva krenuli u obračun sa zaštitarima, a drugi u Tuzli, kada su se Manijaci pokušali obračunati sa navijačima Slobode. 

Oba su mogla biti izbjegnuta, samo da se organizaciji utakmice pristupilo profesionalnije. Kako je moguće da se u utakmici visokog rizika, kakva je ona u Tuzli i o kojoj se priča još od žrijeba parova Premijer lige, navijači smjeste na istu tribinu? Isključivi krivci za prekid na toj utakmici su organizatori iste i MUP TK, koji je i sam više puta, neprofesionalnim odnosom prema gostujućim navijačima doprinio da do nereda i dođe. Lično sam i sam nekoliko puta bio u prilici da se uvjerim u represiju koju nekada bez ikakvog razloga pripadnici MUP-a TK provode prema gostujućim navijačima. 

Stadionima u Bosni i Hercegovini ne haraju huligani, stadionima u Bosni i Hercegovini ne hara niko. Jer kako može neko harati stadionima na kojima je prosječna posjeta ispod hiljadu gledalaca po utakmici. Da nije tih navijača, za koga bi se igrale utakmice u Bosni i Hercegovini? Vjerovatno za porodice i prijatelje igrača. Navijački neredi? Odigrano je osam kola i došlo je do par incidenata, koje niko ne može odobravati, ali i teško svrstati u prvi red gorućih problema bh. klupskog fudbala. 

Policija, savezi, klubovi, mediji opet bi pooštravali sankcije prema navijačima, uvodili zabrane. Ističu kako se pravi navijači plaše doći na stadion zbog huligana i da su isti postali opasno mjesto za prave ljubitelje fudbala. Kako je onda moguće da smo u petom kolu (prije nego što se dogodio bilo kakav incident na stadionima ove sezone) imali ukupnu posjetu od 3.900 navijača. Bez tih navijača pitanje je da li bi na sedam terena (Sarajevo i Drina tek treba da odigraju svoj duel) bilo i hiljadu gledalaca. 

Problemi su mnogo veći od sigurnosnih. Prošle polusezone zabranjena su gostovanja, a prosjek na stadionima opet je bio isti ili čak i lošiji. Sigurnosni uslovi su ispunjeni, nije bilo straha od huligana, a "istinskih ljubitelja" opet nije bilo? Zašto? Zato što su razlozi nedolaska na bh. stadione ipak neki drugi. Loš kvalitet fudbala, problem je koji se može riješiti samo manjim brojem klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Loša ponuda na stadionu za ipak previsoku cijenu za naše uslove

Primjera radi jedan ljubitelj fudbala za sutrašnji duel Sarajeva i Drine mora platiti ulaznicu od 8 ili 10 KM. Za te novce prosječan ljubitelj fudbala u BiH će radije odigrati kladionicu, kupiti sok/pivo i gledati derbi Bundeslige između Bayerna i Paderborna. 

Na Koševu će vjerovatno pokisnuti, dok će u drugom slučaju uživati u toplini svog doma i boljem fudbalu. Klubovi se moraju zapitati šta nude navijačima u toj cijeni karte i kako privući navijača da dođe na stadion i izabere Sarajevo - Drina ili Željezničar - Zvijezda prije Bayerna i Paderborna. 

Nije problem u sigurnosti i zabrinutosti "pravih" ljubitelja. Puno većih problema imamo u domaćem prvenstvu. Uzrok svega su navijači, kažu stručnjaci, isti oni navijači koji to već pomenuto prvenstvo svojim dolaskom na stadione iz kola u kolo, iz sezone u sezonu i drže u životu. Jer za koga se fudbal igra, ako ne za navijače? 

Vidjeli smo kako su nam stadioni izgledali dok je zabrana bila na snazi. Tim "iskrenim i istinskim ljubiteljima fudbala" i dalje je bilo draže da pogledaju El Clasico, nego utakmicu Sarajevo - Drina, ili Željezničar - Zvijezda. I to nema nikakve veze sa ugroženom sigurnošću.

Među bosanskohercegovačkom populacijom uvažilo se mišljenje da je problem huliganstva iskorijenjen u Evropi. Nažalost nije, ali je unaprijeđena kvaliteta fudbala, ponuda za navijače na stadionima, infrastruktura. Sve to donijelo je bolju posjetu na stadionima. Pogledajmo samo šta se to dešavalo na fudbalskim terenima širom Evrope u proteklom mjesecu. 

Ovo su samo neki od incidenata u zemljama gdje je huliganizam "iskorijenjen": 

Njemačka, Bundesliga: 

Köln - Borussia Mönchengladbach

Dva sata prije početka utakmice sukobilo se po 60 huligana na obje strane, povrijeđen je jedan policajac, a uhapšena su 93 huligana. U neredima je povrijeđeno šest policajaca. 

Bayer Leverkusen - Werder Bremen

Prije početka utakmice autobus pun navijača Werdera napadnut je od strane Bayerovih huligana. Policija je intervenisala sa suzavcima, ali je uspjela povrijediti samo svoje pripadnike. Devet policajaca je povrijeđeno, a 29 navijača uhapšeno. 

Hansa Rostock - Arminija 

Nakon poraza voljenog kluba navijači Rostocka napali su policiju, njih 50-ak gađalo je policajce kantama za smeće, biciklima, praktično svime što im je došlo pod ruku. 

Rot-Weiß Erfurt - Holstein Kiel

Gostujući navijači iz Kiela na utakmicu su krenuli vozom i napravili su mnogo problema. Zaustavili su voz, a policija je morala intervenisati. Policajci su morali koristiti i suzavac kako bi obuzdali 50-ak navijača Holstein Kiela. 

Ravensburg - Ulm 

Nakon 20 minuta utakmice navijači Ulma počeli su ubacivati staklene boce na teren. Trener Ulma ušao je na tribinu kako bi ih smirio, ali su oni uletjeli na teren kako bi se obračunali sa sudijom i igračima Ravensburga. 

Engleska: 

Nottingham Forest - Derby County

Policija je morala reagovati nakon što su navijači Derbyja uletjeli na teren na utakmici sa Nottinghamom. Najmanje pet navijača je uhapšeno. Incident se dogodio tokom drugog poluvremena utakmice. 

Port Vale - Barnsley 

Navijači Port Valea i Barnsleya sukobili su se pred međusobnu utakmicu dva kluba. Do sukoba je došlo u ulici Queen. Policija je zaustavila incident i ispratila gostujuće navijače na Vale Park. Jedna djevojka koja je gledala incident opisala je šta se dogodilo: "Vidjela sam sve. Izgledalo je kao u filmu Football Factory."

Bristol Rovers: 

Navijači Bristol Roversa uletjeli su na teren u posljednjem kolu prošle sezone nakon što je njihov klub ispao u niži rang takmičenja. Desilo se to prvi put u 94 godine da je Bristol ispao iz Lige 2 nakon poraza od Mansfield Towna. Razočarani ispadanjem u konferencijski rang takmičenja navijači Bristola uletjeli su na teren. Sud je ovog mjeseca donio presudu i 14 navijača označio huliganima. 

Španija: 

Godišnja skupština Real Madrida: 

Policija je morala intervenisati kako bi spriječila navijače Real Madrida, Ultras Sur, da prekinu sjednicu. Oni su zahtijevali da Florentino Perez podnese ostavku, na sreću do napada na predsjednika Reala nije došlo. 

Austrija, Bundesliga: 

Rapid Beč - Austrija Beč

Devet huligana pojavit će se na sudu kako bi se suočili sa optužbama za rasističko i nasilno ponašanje. U predgrađu Beča oni su sa razbijenim staklenim bocama, drvenim i željeznim palicama napali pripadnike tursko-kurdske zajednice. 

Italija: 

ACV Scandicci - AC Rimini

Samo dva dana prije utakmice policija u Firenci zabranila je gostujućim navijačima da putuju na utakmicu. Autobusi su već bili iznajmljeni, a karte kupljene. Ova odluka policije prouzrokovala je nerede na utakmici sa Bolognom. 

Evropska liga i Liga prvaka:

Sevilla - Feyenoord

Navijači Seville, Biris Norte, napali su navijače Feyenoorda dok su bili na putu prema stadionu. Gađali su ih bakljama i staklenim flašama. Navijači Feyenoorda nekoliko puta potukli su se sa zaštitarima na stadionu Seville. 

Napoli - Sparta Prag

Navijači Napolija napali su navijače Sparte iz Praga i jedno od vozila sa češkim tablicama zapalili. Navijači Sparte više puta na putu prema stadionu su napadnuti i opljačkani. 

Roma - CSKA Moskva

Nakon što je Roma postigla četvrti gol za samo pola sata igre došlo je do nereda na tribini na kojoj su smješteni gostujući navijači. Tuča sa zaštitarima trajala je jedno vrijeme, a potom je stvar u svoje ruke morala uzeti policija. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Huliganizam, koji suprotno mišljenjima stručnjaka čine i mesari, doktori, advokati, konobari, vozači, studenti, nezaposleni, nikada neće biti iskorijenjen, pa čak ni u ozbiljnijim i dosta uređenijim zemljama u Evropi. Gledajući prosjek incidenata koji se dogode u drugim zemljama i u Bosni i Hercegovini možemo reći da je kod nas huliganizam na niskim granama, što je svakako ohrabrujuće. 

To znači da policija i država u ovom trenutku rade izuzetno dobar posao na suzbijanju huliganizma i nereda, što se iz gore priloženih podataka, samo za mjesec septembar, itekako dobro vidi. Naravno potrebno je da se u tom pravcu i nastavi. Međutim problemi praznih stadiona u Bosni i Hercegovini, kao što smo to već i rekli, ipak su neki drugi i nemaju nikakve veze sa sporadičnim incidentima na premijerligaškim terenima. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije