Ništa novo u BiH:  Korak naprijed, nazad tri

Glavni junaci nisu Zeba, Memišević, Duljević, Bekrić

Ništa novo u BiH: Korak naprijed, nazad tri

A. Beganović

Prvi susret četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Slobode dobio je i svoje treće poluvrijeme koje na žalost svih iskrenih ljubitelja bosankohercegovačkog fudbala još uvijek nije gotovo.

U trenucima kada je bosanskohercegovački klupski fudbal počeo disati punim plućima, kada su se na terene polako počeli vraćati gledaoci i kada su ljubitelji domaćeg fudbala svjedočili jednoj od najboljih utakmica u historiji Premijer lige (Široki Brijeg - Zrinjski) došlo je do nemilih scena na Tušnju o kojima je sve ispričano.

I umjesto da u proteklim danima u centru pažnje bosanskohercegovačke javnosti budu Zajko Zeba, Samir Memišević, Haris Duljević ili pak jedan novi Željezničar, ponovo su medijski prostor zauzele stvari za koje smo mislili da su se izgubile iz bh. fudbala.

Na veliku žalost "ludilo" iz Tuzle ni nakon 48 sati nije izblijedilo, a svoj završni čin imat će večeras u emisiji FACE televizije kada će jedan preko puta drugog za stolom sjediti predsjednik Slobode, Azmir Husić i generalni direktor Sarajeva Dino Selimović.

Husić optužuje, Sarajevo podnosi prijavu 

Dva dana nakon pomenutog susreta i incidenta ispred prostorija FK Sloboda predsjednik tuzlanskog kluba u razgovoru za N1 otkrio je detalje navodnog dogovora sa Sarajevom. Prema Husićevim riječima čelnici Sarajeva su obećali premirati Slobodu za pobjedu protiv Mladosti iz Velike Obarske u 29. kolu Premijer lige, a u isto vrijeme su "završili" svoj susret sa Vitezom. Prvi čovjek Slobode, je ustvari za N1 istakao da je Vitez tražio garanciju za sebe, te da je zbog toga pobjeda Slobode protiv Mladosti za Sarajevo bila jako važna. I upravo tako se i odigralo, odnosno Sloboda je savladala Mladost, Sarajevo je u Vitezu upisalo ubjedljivu pobjedu (3:0), a klub iz glavnog grada naše zemlje prema Husićevim riječima nije ispoštovao dogovor o premiranju.

Iz aktuelnog bosanskohercegovačkog prvaka nisu se previše obazirali na navode predsjednika Slobode, a čelni čovjek Sarajeva, Edis Kusturica je za SportSport.ba kratko rekao:

"Predsjednik Slobode će svoje navode morati dokazati pred nadležnim organima. Ne bih doista previše komentarisao njegove izjave."

Iz Viteza oštro odbacuju navode predsjednika Slobode

Svojom izjavom za N1 predsjednik Slobode je uzburkao bosanskohercegovačku sportsku javnost, a u isto vrijeme je u priču uvukao i NK Vitez. SportSport.ba je kontaktirao čelnika premijerligaša iz Viteza, Slavena Garića, koji je istakao:

"Bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti ćemo se obratiti službenim saopštenjem, ali mogu vam kratko reći da sam u najmanju ruku iznenađen Husićevim navodima. Mi smo mogli ispasti i samo nas je sreća ostavila u ligi, odnosno da je Mladost pobijedila kući Zvijezdu mi bismo sad igrali u Prvoj ligi, tako da nije logično da kolo prije toga dogovramo bilo šta sa Sarajevom. Odgovorno tvrdim da nas iz Sarajeva niko nije kontaktirao i nudio bilo šta. Izgubili smo od Sarajeva koje je u Vitezu imalo podršku bolju nego na Koševu, a i Sloboda je kolo kasnije izgubila od Sarajeva. Cijenim sve što je Husić uradio za bh. fudbal i sutra ćemo uoči našeg susreta popričati o svemu. Mislim da oni i mali pritisak stvaraju zbog sutrašnjeg susreta u kojem ćemo mi pokušati pobijediti."

Husić i Selimović trebaju bh. fudbalu, kao i jako Sarajevo i jaka Sloboda

Bez obzira kako će se ova priča završiti, predsjednik Slobode i generalni direktor Sarajeva su ljudi koji trebaju bosanskohercegovačkom fudbalu, a nadležni organi trebaju utvrditi da li je bilo nelegalnih radnji. Rijetki su oni koji vlasite novce ulažu u bh. fudbal, a upravo je jedan od njih i prvi čovjek Slobode. Istina je da nakon susreta odigranog u srijedu nije trebao reagovati na način na koji je reagovao, što je i sam rekao, ali isto tako je istina i da je čovjek od krvi i mesa koji ima pravo na pogrešku. Uradio je Husić mnogo toga dobroga za Slobodu, a samim tim i za bh. fudbal, pa zbog toga ima pravo i na pogrešku, no on i ostali čelnici klubova trebali bi naučiti da emocije ostave za zatvorene prostorije.

S druge strane generalni direktor Sarajeva je čovjek koji je u bh. fudbal unio jednu novu energiju, a njegov rad prepoznat je i u ECA-i gdje je svojeveremeno bio jedan od članova Izvršnog odbora. Zajedno sa svojim saradnicima je od kluba koji je bio pred gašenjem napravio respektabilan sportski kolektiv. FK Sarajevo je danas jedan od rijetkih klubova koji je sve svoje obaveze prema državi ispunio, klub koji svojim uposlenicima ne ostaje dužan i sigurno je da za to zasluge idu i Selimoviću.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Upravo zbog gore navedenog, a i zbog bh. fudbala u cjelini, tenzije se trebaju smiriti, a nadležnim organima treba prepustiti da ispitaju Husićeve navode. Smirivanju tenzija mogu i trebaju pomoći i bh. mediji koji se nažalost u protekla dva dana nisu pokazali u pravom svjetlu, a oni željni senzacija vrebali su iza svakog toaleta i razjarenu masu navodili su na svoji mlin. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti