Predstavljamo: Idejni projekat trening kampa FK Sarajevo

Bordo tim želi stvarati igrače za budućnost

Predstavljamo: Idejni projekat trening kampa FK Sarajevo

FK Sarajevo je bez ikakve sumnje u posljednjih nekoliko godina najzdraviji sportski projekat u Bosni i Hercegovini, a možda čak i u regionu. 

Čelnici kluba napravili su veliki zaokret u odnosu na prethodne godine i krenuli sa projektom evropskog Sarajeva. Pripremljena je podloga, a potom i izglasan novi statut, koji je omogućio ulazak stranih investitora u klub iz Titove 38/b. 

Kao i u svakom zdravom i normalnom sportskom kolektivu krajnji cilj su trofeji, a plodove svog rada čelnici kluba sa Koševa će po svem sudeći pobrati 17. maja u revanš susretu finala Kupa Bosne i Hercegovine. Međutim osvajanje trofeja nije jedini cilj bordo tima. Bosna i Hercegovina je podneblje koje obiluje velikim fudbalskim talentima, a upravo je želja čelnika Sarajeva da sve te talente okupi u svojoj Akademiji. 

Proizvodnja mladih fudbalera koji će u budućnosti biti nosioci kluba, ali i reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine jedini je ispravan put za sportske kolektive u našoj zemlji. Međutim da ti talenti ne bi ostali samo talenti potrebno je mnogo rada i odricanja, a prije svega potrebno je osigurati prave uslove za razvoj i stvaranje mladih fudbalera. 

Idejno rješenje trening kampa FK Sarajevo

U klubu sa Koševa već su napravili idejno rješenje za trening kamp FK Sarajevo, a isti bi trebao biti smješten u sarajevskom naselju Butmir. Butmir je odabran jer lokacija ima dobru povezanost sa Ilidžom, odnosno gradom i već postojećom saobraćajnicom. U blizini lokacije nalazi se aerodrom, a na lokaciji već postoje tereni, što znači da se uz rekonstrukciju i dogradnju postiže smanjenje troškova. Veličina i oblik lokacije zadovoljava kapacitete koji su potrebni sportistima za kvalitetan nivo usluge u pogledu smještaja, ali i raznovrsnih sportskih i rekreativnih aktivnosti. 

Rješenjem se predviđa rekonstrukcija terena uz dodatak novih sadržaja prilagođenih novim potrebama. Idejno rješenje je proizašlo i iz potrebe komercijalnosti i samoodrživosti kompleksa, pri čemu su javni sadržaji okrenuti ka glavnoj saobraćajnici, a tereni i dodatni edukacijski sadržaji položajem "uvučeni" u kompleks, tako da se dio kapaciteta može koristiti tokom cijele godine bez obzira na program obuke, a predviđena je i dostupnost stanovnicima okolnih naselja i šireg gradskog područja.

U prvoj fazi predviđena je rekonstrukcija postojećih terena i prilazne ceste, te dodavanje pomoćnih trening terena. Druga faza predviđa izgradnju centralnog trga sa okretnicom i nadzemnim objektima, te parkingom. Dok je u trećoj predviđena izgradnja park šume sa bungalovima za smještaj djece. 

U idejnom rješenju predviđeni su sljedeći sadržaji i objekti: 

1. Glavni ulaz sa trgom, autobuskom okretnicom i fontanom smješten u težištu lokacije, njenom centralnom dijelu kako bi se omogućila što brža pješačka komunikacija između sadržaja. 

2. Glavna zgrada smještena ispod tribina velikog terena sa sljedećim sadržajima: 

-Hotel sa 15 soba, 10 studio apartmana i dva VIP apartmana
-Restoran sa kuhinjom
-VIP restoran
-Caffe
-Wellness centar
-Dvije male konferencijske sale
-Velika konferencijska sala
-Administracija
-Tehničke prostorije
-Ekonomske prostorije

3. Sportska dvorana za mali fudbal i pomoćni tereni

-Pomoćni trening tereni
-Teren za mali fudbal
-"Shooting area" za igrače i golmane
-Pješčani fudbalski teren
-Teniski teren

Dostupnost stanovnicima okolnih naselja

Predviđena je i izgradnja park šume sa vještačkim brdom za trening, ispod kojeg su predviđeni bungalovi za smještaj djece. Već smo spomenuli i rekonstrukciju postojećih terena i to dva velika fudbalska sa prirodnom travom i reflektorima, kao i jedan veliki fudbalski teren sa vještačkom travom. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izgradnja jednog ovakvog kampa u Sarajevu bez ikakve sumnje pomogla bi afirmaciju sporta u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Mladi igrači bi imali motiv da ostanu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a na terenima trening kampa FK Sarajevo imali bi priliku gledati talente iz cijelog regiona, ali i Evrope. Svakako vrijedi istaći da bi stanovnici okolnih naselja bili u prilici da koriste javne zelene površine, ali i druge javne sadržaje trening kampa FK Sarajevo. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.