"Sarajevo je osnovano da bi čaršija imala za koga navijati"
Legendarni Strauss sa Grbavice iz igračkih dana

Ivica Osim u knjizi "Utakmici života":

"Sarajevo je osnovano da bi čaršija imala za koga navijati"

Bliži se gradski derbi u kojem će stariji gradski klub ugostiti onaj mlađi. Duel Željezničara i Sarajeva na programu je u nedjelju, 2. novembra, na stadionu Grbavica. 

Biće to 29. međusobni susret gradskih rivala od sezone 2000/2001 otkako se igra Premijer liga Bosne i Hercegovine, a mladi tim iz Doline Ćupova trenutno ima tri boda više u odnosu na klub iz Titove 38b.

U duelima Željezničara i Sarajeva, koji su posebni po mnogo čemu tokom igralo je mnogo sjajnih fudbalera, legendi bosanskohercegovačkog, jugoslovenskog, kasnije i evropskog fudbala. 

Jedno ime kojem bh. fudbal mnogo duguje, živa legenda FK Željezničar, Ivica Osim. U knjizi "Utakmici života" autora Marka Tomaša, svojevrsnoj biografiji, sin Mihaila i Karoline Osim objasnio je zbog čega nikad nije mogao niti navijati, niti igrati za Sarajevo.

Ivica Osim odrastao je u blizini stadiona Grbavica. Željin stadion gotovo da mu je bio bašta. Dvadeset i pet godina nakon što su radnici Željeznice osnovali Željezničar, 1946. godine, nastao je FK Sarajevo.

Nakon što je poslije kupanja sa rajom ogledao jednu utakmicu u kojoj je Sarajevo slavilo sa 6:1, tada mladog Ivicu Osima iziritiralo je ponašanje domaćih navijača i njihova prepotencija. 

Mnogo godina kasnije kada je iz svoje mladosti stigao u pozne godine, legendarni Švabo se otvorio, spomenuvši u svojoj biografiji upravo neke detalje o gradskom rivalu.

Jedna rečenica iz knjige o Ivici Osimu, u danima pred gradski derbi, možda će posebno zaparati uši navijačima Bordo kluba.

"Gradske i političke strukture, iako je Željo tada bio klub s duže od dva desetljeća povijesti, odlučile su napraviti novi tim, osnovati novi klub 'da bi čaršija imala za koga navijati'", riječi su Osima, koji je dodao:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Na silu te odvedu, dođu kući i hapse", priča Osim, kako je svojevremeno tadašnja vlast 'oskrnavila' igrački sastav Željezničara.

"To raji smeta. Sve što je na silu – smeta. Automatski Željo dobija navijače. Raja ne voli silu, ne voli prepotenciju. Uvijek smo imali više navijača jer je Sarajevo predstavljalo vlast. I dan - danas je tako, nažalost. Kad bi se navijači uspjeli pomirit kako treba, politički, svi oni koji dulje pamte i to, možda bi sve bolje izgledalo. To bi bilo pomirenje. Kad si fudbalski posvađan, to je nezgodno. Raja protiv raje, ulica protiv ulice. Grad protiv grada. Nema tu sreće čim imaš razloga da nekoga manje voliš, da ti je manje simpatičan. i mi smo ona popunjavali vrijeme. Malo fudbalskim ratovima, malo kamenicama. Tako smo živjeli", ispričao je Ivica Osim u svojoj autobiografiji autora Marka Tomaša na stranici 54.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.