"Sinoćnje skandiranje je djelo manjine"

Saopćenje za javnost

"Sinoćnje skandiranje je djelo manjine"

E. Škorić

Jučerašnja utakmica 2. kola BH Telecom Premijer lige na Grbavici između Željezničara i Borca završena je pobjedom domaćih, ali rezultat je, po ko zna koji put, bačen u drugi plan.

Iz redova banjalučkog kluba dostavili su nam saopćenje za javnost, u kojem su osudili ponašanje navijača Željezničara zbog sramotnog skandiranja. Prenosimo u cijelosti i saopćenje Fudbalskog kluba Željezničar.

Povodom sinoćnjih uvredljivih poruka s tribina i neprimjerenog ponašanja jednog dijela publike na stadionu Grbavica, želimo bh. sportsku javnost obavijestiti da FK Željezničar ne podržava bilo kakve uvredljive parole i skandiranja na nacionalnoj, kao ni na bilo kojoj drugoj uvredljivoj osnovi. Željezničar je oduvijek bio klub koji propagira jednakost, suživot i ravnopravnost. To je uvijek bio i biće klub svih onih koji ga doživljavaju kao svoj, bez obzira na naciju ili vjeru, na što smo posebno ponosni i čega smo vremenom postali svojevrsni simbol.

Naši navijači su, kao neizostavni dio te priče, uvijek bili svijetla tačka te i sami predstavljaju multietnički spoj. Svemu ovome u prilog idu i ne tako davna gostovanja banjalučkog Borca koji je na Grbavici odnosio bodove i osvajao trofeje, a naši navijači su pokazivali svoju veličinu nagradivši ih na kraju aplauzom za poštenu sportsku borbu.

Sinoćnja dešavanja su nesporno nešto sasvim suprotno od tih principa i to se ni na koji način ne može opravdati. Mala je utjeha činjenica da je to vjerovatna reakcija na nesportski ambijent koji je dva puta u toku prošle sezone pratio naše utakmice u Banjoj Luci ili to što je sinoćnje skandiranje djelo manjine. Uprkos tome što su istinski navijači brzo reagovali i okrenuli navijanje u pravom smjeru, šteta je već bila učinjena. Svjesni smo toga, kao i da će za ovo sigurno uslijediti i kazne od strane Saveza.

Mi u ovom trenutku možemo samo osuditi ovaj čin i reći da iza toga ne stoje istinski navijači Željezničara. Oni istinski su tu da pomognu svom klubu i bodre ga na putu ka boljim rezultatima. Uostalom, to su učinili nebrojeno mnogo vodeći nas do velikih pobjeda, a ne smije se zaboraviti da su uz nas vjerno stajali i u vremenima padova i rezultatski ne tako uspješnih periodima.

Za kraj, mi definitivno nećemo odstupiti od našeg glavnog cilja, a to je da Željezničar u svakom pogledu bude vodeći bh. klub, odnosno klub koji će biti primjer ostalim. Neizostavan dio u ostvarenju tog cilja su poštivanje ranije spomenutih principa, odgovornost prema bh. društvu u cjelini, ali i stvaranje sportskog ambijenta za sve naše goste. Naravno, zajedno sa našim vjernim navijačima.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.