SPFBiH pozvao NSBiH da ne popušta pred igrama iz FK Sloboda

Oglasio Sindikat profesionalnih fudbalera

SPFBiH pozvao NSBiH da ne popušta pred igrama iz FK Sloboda

M. Šljivak

Zbog kontinuiranih, višemjesečnih medijskih napada od strane čelnika FK „Sloboda“ Tuzla na naše članove, a posebno zbog posljednjeg obraćanja na press konferenciji od 12.05.2017. godine koja ne samo da je imala za cilj dezavuisanje javnosti i etiketiranja bivših igrača a naših članova (Kostić Ivan, Mehidić Damir, Fatić Ivan i Govedarica Miljan) kao krivaca za negativni odgovor prvostepene komisije za licenciranje N/FS BiH, nego je i bila način pritiska na tijela i organe N/FS BiH da u drugostepenom postupku licenciranja donesu odluku u suprotnosti sa Pravilnikom o licenciranju klubova N/FS BiH, obraćamo se javnosti sa slijedećim činjeničnim stanjem:

Pravni zastupnici Sindikata profesionalnih fudbalera BiH odnosno fudbalera/nogometaša Kostić Ivana, Mehidić Damira, Fatić Ivana i Govedarice Miljana ali i svih drugih igrača koji su zatražili pravnu pomoć, blagovremeno su upoznali Administraciju za licenciranje N/FS BiH sa obavezama koje klubovi imaju na dan 31.12.2016. godine prema svojim uposlenicima-fudbalerima/nogometašima a koje su proistekle iz međusobnih ugovornih obaveza;

Slijedom toga a na osnovu revizorskih izvještaja i pravnog mišljenja odgovornih u Administraciji za licenciranje, Prvostepena komisija za licenciranje klubova N/FS BiH donijela je odluku kojom je uskraćena licenca za takmičenje u Premijer ligi BiH FK „Sloboda“ Tuzla, NK „Čelik“ Zenica i FK „Olimpic“ Sarajevo;

FK „Sloboda“ Tuzla, odnosno njeni čelnici pokušavaju na više načina, najmanje pravnih, a puno više manipulacijskih i lobističkih, prejudicirati konačnu odluku drugostepene komisije za licenciranje klubova.

Presjednik FK „Sloboda“ Tuzla Senad Mujkanović na press konferenciji naglašava kako su podnijeli tužbu za klevetu i materijalnu štetu protiv četiri imenovana igrača i još naglašava da „ako ne dobijemo licencu tužićemo Savez, jer niko se neće igrati sa Slobodom“. Gospodin Mujkanović zaboravlja da Savez nije i ne može biti odgovoran za dugove koje je napravio njegov klub zaključno sa 31.12.2016. godine, a ako se neko igra sa FK „Sloboda“ Tuzla to je aktuelno rukovodstvo koje ne želi da izmiri utvrđena dugovanja.

Na ovaj način pokušava se stvoriti pogrešna percepcija međusobnih obaveza igrača i kluba odnosno želi se istaći kako je sudski postupak u toku te da po tom osnovu obaveze prema igračima miruju do okončanja istog. Čak da su navedene tužbe podnijete do 31.12.2016. godine (a nisu), tužbe za klevetu i naknadu štete ne mogu uticati na činjenicu postojanja duga na navedeni datum koji proističe iz validnog ugovora, što svaki brucoš na pravnom fakultetu zna i što ne može proći neopaženo ni pred Administracijom za licenciranje. Dakle, eventualno postojanje tužbi za klevetu i naknadu štete (koje su svakako neosnovane) nisu u uzročno-posljedičnoj vezi sa dugom proisteklim iz ugovornog odnosa kluba i fudbalera.

Podsjećanja radi članom 99. Stav 3. Pravilnika o licenciranju klubova za učešće u takmičenju Premijer lige BiH iz novembra 2016. godine definisano je:

Ako davalac licence smatra da je aplikant za licencu pokrenuo zakonski postupak samo da bi osporio svoja neizmirena dugovanja (kao način da kreira situaciju opisanu u tački C) i ''kupio vrijeme'', to može rezultirati time da će davalac licence tražiti dodatne dokaze kako bi se uvjerio da se radi o ''očigledno osnovanom sporu''. Iz  dosadašnjih medijskih navoda aplikanta za licencu jasno je da je su pitanju „očigledno neosnovani sporovi“ sa jasnim ciljem „kupovine vremena“, što Savez ne smije dozvoliti.

Takođe, uz pomoć destruktivnih snaga odnosno pojedinaca u N/FS BiH koji zarad ličnog interesa žele u vodu baciti sve dobro što je do sada, mukotrpnim radom Predsjednika saveza i njegovih saradnika urađeno, pokušava se naći tzv. ''obrazloženje'' kojim bi se imenovanim igračima ''ukinuo'' status profesionalnih fudbalera/nogometaša a samim tim i status uposlenika kluba.

Podsjećanja radi Pravilnik o licenciranju klubova jasno propisuje u članu 95 da:

Termin “amaterski i neamaterski igrači”  uključuje sljedeće osobe:

- Svi amaterski i neamaterski igrači u skladu sa važećim FIFA-e „Propisima o statusu i transferu igrača”, kao i uskladu sa „Pravilnikom o registraciji, statusu i transferu igrača NS/FS BiH., dok upravo FIFA Pravilnik o statusu i transferu igrača u članu 2. predviđa da je profesionalac igrač koji ima pisani ugovor s klubom i čija su primanja veća od troškova koje prouzrokuje u zamjenu za svoje nogometne aktivnosti. Svi ostali igrači se smatraju amaterima. S obzirom da su sva četvorica naših članova sa FK „Sloboda“ Tuzla imali ugovore vrijedne više desetina hiljada KM, jasno je da svaki od njih bespogovorno ispunjava uslov profesionalca po FIFA Pravilniku o statusu i transferu igrača.

Status igrača profesionalaca je regulisan i članom 69. stav 2. Pravilnika o registraciji, statusu  i tranferu igrača N/FS BiH, gdje stoji:

Profesionalni igrač je igrač koji ima pismeni ugovor o radu sa klubom i koji se bavi nogometom/fudbalom, kao svojim zanimanjem, za platu i druge ugovorom utvrđene naknade. Igrač sa profesionalnim ugovorom ima status radnika u radnom odnosu i mora biti od strane kluba osiguran za sve vrste povreda, invaliditeta, smrti, a koje su posljedica igranja utakmice, treniranja, kao i za slučajeve koji su se desila na putovanjima na utakmice i treninge i sa utakmica i treninga.

U ovom saopštenju ne želimo produbljavati priču u vezi sa odnosom FK „Sloboda“ Tuzla prema Administraciji za licenciranje, revizoru saveza odnosno revizoru postavljenom od strane saveza u postupku licenciranja, jer je svima od njih poznato da ovaj klub do 31.03.2017. godini Administraciji za licencniranje nije dostavio niti jedan jedini dokument neophodan za dobijanje licence za takmičenje, odnosno dokument kojim osporava pravo naših članova za naplatu zarađenih a neisplaćenih potraživanja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Stoga, pozivamo odgovorne u N/FS BiH, prvenstveno Administraciju za licenciranje na čelu s g-dinom Nijazom Merdanovićem, a zatim i drugostepenu komisiju za licenciranje klubova N/FS BiH, da ostanu dosljedni u primjeni i tumačenju postojećih pravnih akata, odnosno Pravilnika o licenciranju, te da ne podliježu pritisku onih koji u savezu vide reketaša, a ne partnera u izgradnji bolje fudbalske/nogometne svakodnevnice. Takođe, sigurni smo da će Savez kao što je to tokom dosadašnjeg postupka licenciranja u većoj mjeri činio, zaštiti elementarno ljudsko pravo svakog čovjeka da bude adekvatno plaćen za svoj rad, te da će se pravno valjani ugovori potpisani između klubova i igrača dosljedno poštivati.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi