Oni su ukras evropskih stadiona! Vaše je samo da uživate!

Najljepši barovi na stadionima

Oni su ukras evropskih stadiona! Vaše je samo da uživate!

M. Šljivak

FK Sloboda kažnjen je zbog točenja piva na stadionu, što je odluka koja je izazvala pravi revolt među Tuzlacima.

Zakon o zabrani točenja alkohola na stadionima su različiti širom svijeta. Englezi već odavno ne mogu piti alkohol na tribinama, dok je u Njemačkoj dozvoljeno.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja u kojoj je točenje alkohola na utakmicama zabranjeno, a ceh je platila ekipa iz Tuzle, koja je dobila i kaznu od NSBiH. 

Čak je i FIFA tijekom Svjetskog prvenstva izričito naredila Brazilu da dozvoli točenje piva, što je bilo zabranjeno, a tek nakon Mundijala odluka o zabrani je stupila na snagu.

Mnogi evropski stadioni su opremljeni izuzetnim barovima, a predstavljamo vam 10 najboljih barova, gdje uvijek možete popiti koju čašicu više.

10. Viktoria Zizkov/Prag

Kalendar evropskih pivopija nije potpun ako se ne posjeti prijestolnica Češke Prag. Međutim, ni Prag nije potpun bez distrikta Žižkova, gdje uglavnom živi radnička klasa.

Fudbalski turisti često navraćaju u Žižkov kako bi probali poznato Gambrinus pivo. Uz vrlo pristupačne cijene piva bar pod nazivom Viktorka vam nudi mnogo drugih specijaliteta. Nakon jednog boravka u Viktorki, uvijek ćete htjeti da se vratite

9. Villa Piantelli/Genoa

Italija nema mnogo barova na stadionima. Rim, Napulj, Torino imaju nekoliko kafića u blizini, ali ako želite da popijete piće na stadionu, morate posjetiti Genovu.

Genoa je najstariji italijanski klub, a unutar stadiona se nalazi i jedan od najboljih evropskih barova Villa Piantelli, koja je potpuno izgrađena u klasičnom stilu. 

Fudbalsku kulturu Genove obogatio je ovaj objekat vrhunske izrade i fantastičnom tarasom i skrivenim dvorištem. Unutrašnji dio je dekorisan fotografijama Genove iz različitih perioda, kao i fudbalskim fotografijama. 

Najbolji izbor piva u Italije je Moretti koje se proizvodi u Udinama...

8. Panionios/Atina

Panionios je klub sa historijom koju nema nijedan drugi tim. Bar u okviru stadiona u Atini je rijetko viđen. Ulaz u bar je ukrašen trodimenzionalnom naslikanom fotografijom nekadašnje Smyrne, današnjeg Izmira iz 1920. godine. Na drugoj je fotogragiji je Smyrna u plamenu iz 1922. godine, a treća je Smyrna 20 godina nakon toga kao novi dom za grčke izbjeglice.

Bar sadrži veliki broj klupskih fotografija od davnih vremena. Itekako je prostran, a uglavnom se mogu dobiti piva iz svih mogućih dijelova Evrope. Bar je dio stadiona, pa možete uz pivo prošetati i pratiti akciju tima.

7. The Boot Room/Anfield

Engleski velikan Liverpool u sastavu Anfielda ima jedan od najboljih barova koje možete naći u svijetu fudbala. Takozvani Boot Room je okupljalište raznih generacija koji su uvijek raspoloženi za priču. Naravno, prostor je posvećen vizuelnom i muralnom prikazu historije Redsa, a u ovom baru pored omiljenog piva možete uvijek pogledati i gostujuće utakmice Liverpoola.

6. Clubheim/St Pauli

Barcelona može tvrdi da je "više od kluba", ali St. Pauli je priča za sebe. Iako su u prošlosti redovi propalica lupali i razbijali pivske boce u barovima, ta vremena su srećom prošla. Bar koji nudi St. Pauli dosta je privlačan. Dekorisan je potpuno u stilu historije kluba, većinom fotografijama dok su još Beatlesi bili na vrhuncu. U Hamburgu možete uvijek naručiti Astra pivo sa simbolima srca koje se prodaje u malim smeđim bocama.

5. Marakana Lounge/Crvena zvezda

Svoje mjesto na ovoj listi našao je i bar koji posjeduje beogradska Marakana. 

Marakana Lounge je potpuno napravljena u stilu i bojama Crvene zvezde od davnih vremena pa do dan danas. Na prozorima lokala su ispisana imena Zvezdinih zvijezda, a crno-bijele fotografije legendi ovog kluba ukrašavaju zidove bara.

U Zvezdinom baru se služi Jelen pivo, koje je i glavni sponzor prvenstva Srbije.

4. Le 70 restaurant/Paris Saint-Germain

PSG je formiran 1970. godine, a kroz godine stadion Park prinčeva je konstantno dobivao novu dimenziju. 

Poseban doživljaj na Parku prinčeva je restoran koji nosi naziv 70. Nalazi se na prvom spratu iznad glavnog ulaza na stadonu. Napravljen je potpuno u retro stilu, a ukrašen je većinom crno-bijelim fotografijama. Francuzi imaju dosta različitu ponudu alkohola, a izdvajaju se svakako najbolja svjetska vina. Također, onaj ko želi dobro jesti može uživati u tartar-bifteku, što je specijalitet ovog restorana.

3. Puerta 57/Real Madrid

Najpopularniji klub svijeta Real Madrid posjeduje također izuzetan bar na stadionu Santiago Bernabeu. Puerta 57 je restoran-bar koji se nalazi na samom ulazu na stadionu i odmah pored klupske prodavnice. 

U ovom baru možete naručiti apsolutno sve. Od zelenih maslina, salata, pa sve do oktopoda, šunke, ali Cocido madrelina, što je poseban specijalitet ovog restorana. Jelo se sastoji od isjeckanih komada mesa i graška. Naravno, uvijek možete popiti i različite vrste alkohola.

2. Club House/Union Saint-Gilloise

Nijedna zemlja nema barove kao Belgija. Oxo ili Borvril su piva koja birate u baru ekipe Union Saint-Gilloise, ali i uvijek možete izabrati i nešto dodatno. Ovaj bar koji se nalazi na stadionu Joseph Marien, koji je otvoren 1919. godine jedan je od najboljih na svijetu. Unutrašnjost podsjeća na nepobjedivost ovog tima u periodu između 1933. i 1935. godine, a postoje uspomene na italijanskog velikana Torino iz 1949. godine, te nekoliko grčkih klubova. 

1. Catedral da Cerveja/Benfica

Nagrada za najboljeg ide baru Catedral de Cerveja, koji se nalazi na stadionu Svjetlosti u Lisabonu.

Dom Benfice je renoviran 2004. godine, a ovaj bar se našao u sastavu novog stadiona. Dizajn ovog bara je izuzetan. Kada uđete u bar crno-bijeli murali historije Benfice su vam automatski prikazani, a restoran i bar vam pruža i zaista fantastičan pogled a teren stadiona. Interesantni su i nazivi menija koji vam se nude. Možete birati između penala i ofsajda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.