Američka štafeta srušila svjetski rekord

Na kraju trećeg dana svjetskog prvenstva

Američka štafeta srušila svjetski rekord

Šlag je došao na kraju. U posljednjoj utrci Svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva u poljskom Sopotu američka muška štafeta na 4x400 metara postavila je novi svjetski rekord.

Kyle Clemons, David Verburg, Kind Butler i Calvin Smith do zlata su stigli s vremenom 3:02.13 minuta čime su za 70 stotinki popravili dosadašnji rekord svojih zemljaka otprije 15 godina sa SP iz Maebashija. Rekord Amerikanaca ujedno je i jedni svjetski rekord postavljen u Sopotu.

Pored štafete 4x400 metara, u nedelju su atletičari osvajali medalje u skoku u vis, troskoku, na 60 metara s preponama, odnoso na 800 i 3000 metara.

U skoku u vis je bilo vrlo zanimljivo. Mutaz Essa Barshim je krenuo od 2.20, šest puta je izlazio na zaletište, niti jednom nije rušio letvicu. Ivan Ukhov koji je u odličnoj formi stigao u Sopot odlučio je odradio samo tri skoka, prije nego što je krenuo rasplet. Barshim je 2.38 preskočio iz prve, Ukhov je imao dva neuspješna skoka. Na kraju je i Rus preskočio, ali je zlato otišlo u Katar. Bronca je pripala Ukrajincu Protsenku sa preskočenih 2.36.

U troskoku je prva serija bila presudna. Kubanac Lyukman Adams je skočio 17.37, Kubanci Ernesto Revé i Pedro Pablo Pichardo su odgovorili sa 17.33, odnosno 17.24, ali u preostalih pet serija nisu skinuli Rusa sa trona. Pobjedničkih 17.37 je najbolji rezultat ove sezone.

Na 800 metara Etiopljanin Mohammed Aman je pobjedio Poljaka Adama Kszczota i Britanca Andrewa Osagiea. Na 3000 metara naslovom svjetskog prvaka okitio se Caleb Mwangangi Ndiku iz Kenije (7:54.94). Iskusni i neumorni Bernad Lagat je bio drugi, Dejen Gebremeskel treći.

Amerikanac Omo Osaghae je na 60 metara s preponama istračao vrijeme 7.45, stotinku bolje od jednog Francuza Pascala Martinota-Lagardea i dvije u odnosu na drugog Francuza Garfielda Dariena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.