Amerikanac Horner osvojio Vueltu

38 dana prije svog 42. rođendana

Amerikanac Horner osvojio Vueltu

Amerikanac Chris Horner (RadioShack) pobjednik je 68. izdanja biciklističke utrke Vuelta a Espana završene u nedjelju u Madridu. Horner je tako postao prvi Amerikanac koji je slavio na Vuelti, a kako je do tog uspjeha stigao 38 dana prije svog 42. rođendana postao je istovremeno i najstariji pobjednik neke biciklističke utrke u istoriji koja se vozi tri sedmice.

Horner je do naslova stigao u trenutku kada je imao šest godina više od dosadašnjeg najstarijeg pobjednika neke trotjedne utrke, Belgijanca Firmina Lambota, koji je slavio na Tour de Franceu 1922. u dobi od 36 godina.

Drugo mjesto je zauzeo Talijan Vincenzo Nibali, biciklist koji je prije tri godine bio pobjednik ove utrke. Nibali je zaostao 37 sekundi dok je treći na kraju još jedan pobjednik i to onaj iz 2009.godine Alejandro Valverde sa 1:36 minuta zaostatka.

Pobjednik posljednje, paradne etape vožene od Leganesa do Madrida u dužini od 109.6 kilometara, a koja je završila u masovnom sprintu, je Australac Michael Matthews (Orica) koji je bio brži od Amerikanca Tylera Farrara (Garmin) i Nijemca Nikiasa Arndta (Argos).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.