EU LCS opet mijenja format, G2 ide u NA LCS?
Foto: riotgames/flickr

Promjene u EU LSC-u

EU LCS opet mijenja format, G2 ide u NA LCS?

S. Bošković

Riot pravi kratke i dugotrajne planove za evropsku League of Legends ligu. 

Promjene koje će odmah nastupiti su financijske, te one koje se tiču formata takmičenja, dok će se u regionalnoj League of Legends ligi od 24 tima odlučivati tek prije 2019. godine, odnosno nakon narednog Svjetskog prvenstva. 

Prvi planovi su bili da se EU LCS sastoji od 24 ekipe, smještene u 4 regije (Berling, London, Pariz i Barcelona), a nakon prve faze bi se igrala svojevrsna LoL liga prvaka. Ipak, Riot je nakon dužeg razmatranja odlučio da u ovom trenutku takva liga nije isplativa.

Umjesto toga, naredna sezona EU LCS-a igrat će u formatu best of 1 i to dvokružno. Još jedna velika novost je to što se između proljetnog i ljetnog dijela sezone neće moći ispasti iz lige, dok će se iz lige tek ispasti nakon finala ljetne sezone. Vrijedi napomenuti da u ovom trenutku nisu poznati planovi za EU Challenger Series. 

Također, timovi će zaraditi više novca od samog igranja. Prije su igrači dobijali oko 400 eura po meču, dok će sad ta cifra biti oko 500 eura. 

Istina je u ovom trenutku da je EU LCS u dosta lošem stanju, gledanost je sve manja, a zbog toga što timovi mogu ispasti sponzori izbjegavaju ulagati novac. Naravno, svaki tim će biti siguran minimalno proljetnu i ljetnu sezone i to bi trebalo dovesti više novca u sami EU LCS. Najglasniji oko promjene formata takmičenja su H2K i Unicorns of Love. 

S druge strane, još veći problem za evropski League of Legends eSport je želje timova da se prebace preko Atlantika i igraju u američkoj ligi, NA LCS-u. Istina je da mjestu u NA LCS-u košta 10 miliona dolara, ali niti jedan tim u naredne tri sezone ne može da ispadne iz lige. 

U NA LCS željeli su preći Fnatic, Misftis, Splyce, te G2. No, prema pisanju ESPN-a G2 je ostao jedini kandidat iz Evrope koji se može nadati prelasku u NA LCS, s obzirom na to da su aplikacije ostala tri tima odbačene. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi