Michael Phelps - Imperator Rima
Najveći svih vremena: Michael Phelps

SP u vodenim sportovima

Michael Phelps - Imperator Rima

Kao i prošle godine na Olimpijskim Igrama u Pekingu, i na danas završenom Svjetskom prvenstvu u plivanju jedan čovjek je u centru pažnje.

Pogađate, Michael Phelps koji je osvojio peto zlato u «vječnom gradu». Ovaj put bio je član štafete koja je bila najbolja u disciplini 4x100 mješovito. Bila je ovo 22. titula prvaka u karijeri.

Phelps je do zlata došao plivajući sa Aaronom Peirsolom, Ericom Shanteauom i Davidom Waltersom, a američka štafeta isplivala je svjetski rekord (3:27,38).

Najbolje vrijeme svih vremena isplivao je i Liam Tancock na 50 leđno, ostavivši iza sebe Japanca Junya Kogea i Južnoafrikanca Gerharda Zandberga.

Na 50 prsno novi rekord. Julija Jefimova, ruska plivačica, bila je brža od Rearson u Montrealu prošli mjesec te Rebecce Soni i Australijanke Sarah Katsoulis danas.

Treći svjetski rekord posljednjeg dana isplivala je Britta Steffen na 50 slobodno.
Olimpijski pobjednik iz Pekinga, Tunižanin Oussama Mellouli bio je najbolji na 1.500 metara, ispred Ryana Cochranea i Sun Yanga.

U posljednjoj pojedinačnoj trci na 400 mješovito najbolje je bila Katinka Hosszu iz Mađarske. Druga je bila Kirsty Coventry, a treća Stephanie Rice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.