Nairo Quintana pobjednik Gira

Najmlađi nakon Damiana Cunega

Nairo Quintana pobjednik Gira

Kolumbijac Nairo Quintana (24), član ekipe Movistar, ukupni je pobjednik 97. izdanja biciklističke utrke Giro d'Italia. U današnjoj posljednjoj etapi (Gemona - Trst, 172 km), koja nije imala uticaja na konačni poredak, slavio je Slovenac Luka Mezgec (Giant).

Quintana, koji je lani bio drugi na Tour de Franceu, tako je u svom prvom nastupu osvojio Giro, dominirajući u brdskim etapama. Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je njegovom zemljaku Rigobertu Uranu (Omega Pharma), koji je zaostao 2 minute i 58 sekundi, a treći je bio Talijan Fabio Aru (Astana) sa zaostatkom od 4:04 minute.Quintana je tek drugi Kolumbijac koji je osvojio jednu od tri velike etapne utrke (Giro, Tour, Vuelta). Prvi je to ostvario Luis Herrera, koji je 1987. pobijedio na španjolskoj Vuelti.

" Teško je opisati kako se osjećam u ovom trenutku, koliko sam sretan. Ovo je jedan od najradosnijih dana u mom životu. Sada pred sebe stavljam novi cilj, a to je da jednog dana pobjedim na Tour de Franceu " rekao je Quintana koji je najmlađi pobjednik Gira nakon 2004. godine i Damiana Cunega.

Rezultati 21. etape (Gemona - Trst, 172 km):
1. Luka Mezgec (Slo, Giant) 4:23:58
2. Giacomo Nizzolo (Ita, Trek)
3. Tyler Farrar (SAD, Garmin)
4. Nacer Bouhanni (Fra, FDJ.fr)
5. Roberto Ferrari (Ita, Lampre) svi u istom vremenu....

Ukupni poredak:
1. Nairo Quintana (Kol, Movistar) 88:14:32
2. Rigoberto Uran (Kol, Omega Pharma) +2:58
3. Fabio Aru (Ita, Astana) +4:04
4. Pierre Rolland (Fra, Europcar) +5:46
5. Domenico Pozzovivo (Ita, AG2R) +6:32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.