Očito da nešto ne štima...

Vratimo se na pravi put

Očito da nešto ne štima...

M. Maksimović

Šta se događa sa Davis i Fed Cup reprezentacijom BiH, tačnije tenisom u BiH? Posljednji porazi Davis Cup reprezentacije u Mostaru, odnosno ispadanje FED Cup selekcije u II grupu EA Zone, pokazuju da se nešto događa, rezultati pokazuju u kojem smjeru.

Davis Cup reprezentacija je ambiciozno ušla u još jedan četvrti ciklus, sa ciljem da se iskoristi domaći teren i uđe u I grupu EA Zone. Luksemburg je nastupao bez Gillesa Mullera (na sreću), pa nije bio težak zalogaj. Onda je došla Moldavija na red u Mostaru. Meč u kojem je sve izgledalo tako normalno, a nije bilo. Najbolje potvrđuje slika trećeg dana.

 

Damir Džumhur je jedva stajao na nogama, na klupi reprezentacije iza leđa selektora Vranića tek je bio Ismar Gorčić. Aldin Šetkić je već bio napustio Mostar, Tomislav Brkić je pokušavao zagrijati leđa uz pomoć injekcija ostati na nogama. Uz sve to momci su u petak uglavnom vrijeme proveli čekajući kada će kiša prestati, nisu znali da li će ili neće igrati. Forsirali smo zemljanu podlogu, koja nam se na kraju obila o glavu, jer teren bio u petak prespor, trećeg dana je puhao jaki vjetar. Sve su to stvari koje se događaju u Davis Cupu, ali očito ovoj mladoj ekipi koja je prvi put bila u jednoj ovakvoj situaciju očito nisu išle na ruku.

 

Momcima koji su igrali, baš kao i gledaocima koji su pokazali da su ''željeni'' reprezentativnih selekcija'' u Mostaru nema se šta reći. Gledajući teren, vrlo lako je moglo sve otići na našu stranu, sjetite se samo prvog seta parova, Damirovih 2-0 u nedelju, ali nije.

 

Nažalost, dva dana nakon završetka meča pojavila se informacija kako je Aldin Šetkić napustio svojevoljno reprezentaciju još u nedelju ujutro te da selektor Vranić neće u budučnosti računati na ovog igrača. Aldin je u Mostaru sasvim normalno trenirao tri dana, ali je selektor nakon žrijeba istakao kako je Aldin povrijeđen.

 

Je li ili nije bio to znaju samo selektor i Aldin koji ove godine igra odlično i koji je u Mostaru mogao postati i pravi vođa selekcije. Na neki drugačiji način možda su se stvari mogle riješiti na obostrano zadovoljstvo, možda je mogao reagovati savez, ali nije. Možda nekome nije bilo u interesu.

 

Baš kao što nije bilo da Amer Delić ostane uz reprezentaciju na ovaj ili onaj način, jer Amer ima iskustva, igrao je na turnirima koje pojedini članovi TS BIH nikada nisu ni gledali na televiziji. Mirza Bašić također mora imati svoje mjesto u reprezentaciji, nezvanično i on je navodno bio u kombinaciji ali je morao na challenger koji je ranije prijavio. Jer nema sumnje ova selekcija u punoj postavi može imati i jedan pravi par i dva igrača singla, sve ono što je potrebno za dobar rezultat u Davis Cupu.

 

Što se tiče Fed Cup reprezentacije, ona je napravila uspjeh odlaskom u Izrael. Ni tamo nije bilo najiskusnije, Mervane Jugić - Salkić koja uz Fed Cup selekciju mora biti, bilo kao igrač, kao trener, selektor, sasvim nevažno. I tamo se improvizovalo, rezultat je vidljiv. 

 

Nažalost, mečevi naših selekcija, došli u trenutku kada se se ''koplja lomila'' u samom savezu. Došlo je do promjena u kojima je javnost malo ili nikako nije upoznata. Nismo saznali zašto su otišli oni, a došli ovi, šta su uradili prvi, zašto su svoje mjesto u savezu zaslužili drugi.

 

Informacije o tome šta se događalo u samom savezu mediji su dobijali stidljivo, na kapaljku, tako da i većina ne zna ko je danas recimo predsjednik saveza. Nekada su novinari svakodnevno na mailove mogli dobijati informacije šta se dešava sa ovom ili onom selekcijom, šta sa teniserima, teniserkama, danas kada otvorite službenu stranicu saveza neće vidjeti puno, tačnije možda će te se prebaciti na stranicu Teniskog saveza RS-a čiji su članovi vrlo uticajni u samom krovnom savezu, ali tamo idu redom vijesti, Raonic, Jelena Janković, Đoković i Srbija, pa tek onda podatak da Moldavija vodi 2:1 nakon prvog dana.

 

Teško objasniti, baš kao što je teško objasniti kako niti jedan plakat samog meča BiH - Moldavija nije zaljepljen na ulicima grada Mostara, kako nije bilo niti jedne pres konferencije nakon meča, pa su novinari bili prisiljeni zaustavljati igrače na putu prema svlačionici. Novinari, od kojih većina nije bila akreditovana, jer jednostavo nije imala povratne informacije iz samog saveza na upite mailom o akreditovanju.

 

Sve ovo navedeno ne garantuje pobjedu u Davis Cupu, ali isto tako je neophodno ili čak obavezno kada je u pitanju Davis Cup. I opet uz sve propuste kojih je bilo i kod ekipe i kod saveza, organizatora, reprezentacija je bila blizu da ostvari pobjedu. To potvrđuje činjenicu da selekcija ima kvalitet i da može u I grupu tamo gdje su danas teniske velesile Rusija, Švedska, Južna Afrika, Rumunija, Slovačka, ali za pravi rezultat svi moraju dati maksimum. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.