Trijumfi Bosninih kadeta i juniora

Trijumfi Bosninih kadeta i juniora

M. Skaka

Povodom predstojeće Lige 6 za juniore i kadete razgovarali smo sa Seadom Peštom, generalnim sekretarom Omladinskog pogona Bosne.

Gospodine Pešto šta nam možete reći o stanju u Omladinskom pogonu KK „Bosna ASA BH Telecom“?

Sead Pešto: Prije svega želim da pozdravim sve navijače i simpatizere našeg kluba i da im zaželim puno zdravlja, što je najbitnije. Ono što bih želio istaći u startu, a to je da smo mi u Omladinskom pogonu sredili neke stvari i posložili ih na pravi način, međutim ostao je veliki dio posla koji se mora uraditi, da bi sve funkcionisalo na pravi način. Omladinski pogon je odvojen od prvog tima po prvi put od ove godine, i samim time nam je mnogo lakše da funkcionišemo.

Šta nam možete reći o federalnom juniorskom prvenstvu koje je održano proteklog vikenda?

Sead Pešto: U organizaciji KK“ Bosna“, OKK „Spars“ i KK „Realway“ održano je federalno juniorsko prvenstvo na kojem su trijumfovale sarajevske ekipe. U konkurenciji kadeta pobjednici grupa su bili OKK „Spars“ i KK „Bosna ASA BH Telecom“. U konkurenciji juniora trijumf su ostvari OKK „Spars“ i KK „Realway“, tj. juniori Bosne koji nastupaju pod ovim imenom. Motiv formiranja Omladinskog pogona koji će biti odvojen od prvog tima je upravo bio taj, da nam se više nikada ne desi da naši juniori zbog teške finansijske situacije ne igraju za druge klubove.

Liga 6 za mlade starta ovog vikenda...

Sead Pešto: Košarkaški savez BiH je po prvi put ove godine odlučio da se umjesto državnog prvenstva igra Liga 6 koja starta ovog vikenda. Ono što bih želio da istaknem, da je ovo veliki napredak u odnosu na prethodne godine, kada nismo imali ovaj sistem takmičenja. Sigurno je da su najveći favoriti u ovom takmičenju što se tiče juniora Realway, Sparsi i Široki.

Možete li nam izdvojiti neke od najvećih uspjeha u omladinskim kategorijama?

Sead Pešto: U zadnjih 7 godina osvojeno je u sve tri kategorije ukupno 8 titula prvaka od moguće 21. Ono što je također bitno istaći da mi svake godine imamo po dva – tri igrača u juniorskoj selekciji, nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i u vremenima koja dolaze.

Izdvojite nam par igrača iz kadeta i juniora koji su na vas ostavili najveći uticaj?

Sead Pešto: Što se tiče kadetske ekipe svakako to su : Sanin Omerović, Šipka Edi, Zahiragić Adi i Emrah Isić. U juniorskoj konkurenciji u prvom redu bih izdvojio Marka Vukovića, zatim Edu Rešidovića, Srđana Damjanovića, Merisa Džafića i Kenana Guzonjića.

Šta nam možete reći o saradnji sa Efes Pilsenom iz Turske?

Sead Pešto:
Prošlo ljeto uspostavljeni su kontakti sa EFES – om iz Istanbula, gdje je boravila naša delegacija, i gdje su obavljeni prvi razgovori sa čelnicima EFES Pilsena. Tokom februara napravljena je promocija škole košarke „EFES Pilsen“, gdje oni snose dio troškova treniranja. Također EFES je poklonio sportsku opremu za 90 naših najmlađih članova.

Možete li nam reći imena trenera u omladinskom pogonu?

Sead Pešto : Sa nama su:  Senad Redžić  koji je šef Omladinskog pogona, onda tu je trener kadetske ekipe Dženan Podbičanin, pomoćni trener kadetske ekipe Bakir Srna, također Dino Delić koji trenira mlađe kadete i Mario Kapeleti – Škola košarke.

Gospodine Pešto, hvala vam na izdvojenom vremenu sa željom da postižete što bolje rezultate.

Sead Pešto: Hvala i vama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.