Alić: Bh. atletiku ostavljam u sigurnim rukama

Bh. bacač kugle za SportSport.ba

Alić: Bh. atletiku ostavljam u sigurnim rukama

E. Čaušević

Jedan od najboljih atletičara u historiji Bosne i Hercegovine Hamza Alić najavio je kraj karijere nakon Olimpijskih igara sljedeće godine.

Naš bacač kugle i član AK "Zenica" danas je bh. javnosti saopštio da će nakon Olimpijade koja se održava narednog ljeta u Riju završiti svoju dugogodišnju karijeru. Alić je u razgovoru za SportSport.ba kazao da se na taj korak odlučio jer se već nalazi u nekim godinama kada tijelo osjeća da je vrijeme za penziju.

"Već imam 36 godina i pravo vrijeme je za kraj karijere. Nakon Olimpijade stavit ću tačku na dugu i mogu reći uspješnu karijeru. Treba u pravo vrijeme završiti karijeru sa dobrim rezultatima. Nikome nije drago reći da je kraj, ali život ide dalje", rekao je Alić.

Alić je ispunio normu za Olimpijske igre naredne godine, ali još uvijek ne želi govoriti o mogućim rezultatima sa Olimpijade u Riju.

"Još je rano govoriti o OI s obzirom da ima dosta vremena i ne znam kako će proteći pripreme. Očekivanja su uvijek velika, ali treba ostati zdrav i biti na dobrom nivou i rezultat sigurno neće izostati", dodao je naš basač kugle.

On je rekao da nakon završetka karijere namjerava da i dalje ostane u sportu, te da pomogne mlađim uzrastima.

"U ovoj zemlji ne možete nikad biti sigurni šta ćete raditi nakon završetka karijere, ali moje ambicije su da ostanem u sportu i da na isti način doprinosim društvu i mlađim uzrastima kako bi oni imali nekog ko im može pokazati put kroz karijeru", kazao je za SportSport.ba Hamza Alić.

Alić je dodao da je siguran da ima svog nasljednika i da atletiku ostavlja u dobrim rukama.

"Sigurno da ja imam svog nasljednika i ostavljam atletiku u dobrim rukama. Tu su Kemal Mešić i Mesud Pezer i mislim da će oni biti jako dobri bacači i da će doći na jedan bolji nivo nego što sam ja bio. Amel Tuka je već pokazao da je atletika u BiH sigurno najjači sport u ovom trenutku i smatram da pored njega i mene tu ima još njih koji mogu ispuniti olimpijsku normu", izjavio je Alić.

Dodao je da je u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao dosta dobrih rezultata, ali i onih koje želi da što prije zaboravi.

"Imao sam dosta dobrih, solidnih i loših rezultata u svojoj karijeri. Ali okolnosti u kojima sam ja radio i trenirao su sigurno za Ginisovu knjigu rekorda jer mnogi današnji sportisti ne bi izdržali treniranje u uslovima u kojim sam ja nekad trenirao. Mogu da budem presretan sa srebrenom medaljom sa Evropskog prvenstva i ona je nekako najdraža. Solidna karijera je iza mene i očekujem u ovoj sezoni da budem uspješan i da ostvarim i najbolji hitac karijere", zaključio je na kraju razgovora Hamza Alić.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.