Iz Tokija se javio Tuka: "Jao šta reći poslije ova dva dana nervorze pritiska, iščekivanja..."

Najbolji bh. atletičar u finalu OI

Iz Tokija se javio Tuka: "Jao šta reći poslije ova dva dana nervorze pritiska, iščekivanja..."

A. Čaušević

Najbolji bh. atletičar, Amel Tuka će se u srijedu 4. augusta boriti za olimpijsku medalju nakon što je svoju polufinalu utrku na 800 metara završio među prva dva. 

Tuka se javio iz Tokija nekoliko sati nakon utrke, a kako sam kaže trenutno nije u stanju da opiše onako kako se osjeća.

Jao šta reći poslije ova dva dana nervorze pritiska, iščekivanja. Zaista je jako teško naći bilo kakve riječi da opištem svoje trenutno stanje, ali čekat ćemo da se to malo slegne", rekao je Tuka.

Ponos nacije je iskoristio priliku da se zahvali svim navijačima na podršci.

"Koristim ovu priliku da se od srca zahvalim svima na velikoj podršci. Zaista sam presretan i preponosan što sam uveo svoju zemlju u finale Olimpijskih igara, zaista je dan poseban i neopisiv osjećaj. Sreća, zadovoljstvo... Teško je o svemu tome govoriti."

Oglasi

"Radujte se, veselite se. Ulazak u finale poslanjam svim svojim Bosancima i Hercegovcima. Želim da podijelim svaki trenutak svoje sreće sa svima."

Prokomentarisao je i utrku. 

"Što se tiče utrke, svi su moju grupu nazvali grupa smrti. Bilo je tu jakih imena i veoma dobrih takmičara, jako brzih ljudi. Odmah sam se na to i pripremio. Od samog početka ništa nisam prepuštao slučaju, išao sam na sve ili ništa. Nisam želio kalkulacije, da se provučem. Želio sam da budem među prva dva i da prođem u historijsko finale", završio je Tuka. 

Najbolji bh. atletičar je u jednoj dobroj utrci zauzeo drugo mjesto sa 1:44.53 te se tako plasirao u finale koje je na programu u srijedu.

Osim njega, iz njegove kvalifikacione grupe finale je izborio i Kenijac Ferguson Rotich, koji je utrku završio s vremenom 1:44.04.

Oglasi

Iz prve grupe finale su izborili poljski atletičar Patryk Dobek sa vremenom 1:44.60 te Kenijac Emmanuel Kipkuri Korir sa vremenom 1:44.74.

Iz grupe dva Australac Peter Bol sa vremenom 1:44.11 te Amerikanac Clayton Murphy sa vremenom 1:44.18 nastupaju u finalu.

Po vremenu su iz Francuz Gabriel Tual i Španac Adrian Ben također zauzeli plasman u finale. Trčali su današnje polufinale s vremenom 1:44.28, odnosno 1:44.30.

U finalu će trčati i Nijel Amos koji je trčao u grupi sa Tukom, ali je pao, međutim stručni žiri je procijenio da je takmičar iz Bocvane prilikom sudara sa Isiahom Jewwetom imao prednost u putanji i dobru poziciju za jak finiš.

Top Komentari

Rajvosa2019
Lave kapa do poda , u srijedu u prvu i ostro po gasu- aBd da sa prvom medaljom na OI obradujes ovaj napaceni narod - ti si nas ponos
16 0
WOLF20
Sretno Amele, sta god da bude u finalu ti si svoje odradio. Iskljuci se ovo par dana iz svega i samo hrabro
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi