Amerikanci traže ponavljanje utrke na 100 metara jer smatraju da je Italijan imao 'brže patike'
FOTO:EPA

Ne mogu se pomiriti sa srebrom

Amerikanci traže ponavljanje utrke na 100 metara jer smatraju da je Italijan imao 'brže patike'

Haris Zilić

U disciplini na 100 metara poznatijoj kao kraljevska do olimpijskog zlata došao je Italijan Marcel Jacobs u vremenu 9.79. Ovo je bila velika senzacija, ali i udarac za američke atletičare.

Jacobs je oborio i evropski rekord. U veoma izjednačenoj utrci i jakoj konkurenciji srebro je pripalo Amerikancu Fredu Kirleyu sa 9.84.

Amerikanci su nakon završetka tražili ponavljanje utrke, jer je navodno Jacobs imao drugačije sprinterice, tačnije prema američkoj teoriji imao je brže patike i kršio je pravilnik opreme za sprintere. Italijan je u posljednjih 40 metara imao sjajan finiš, a Amerikanci smatraju da mu je oprema pomogla u tome.

Naravno, organizatori sebi ne bi dopustili ovakav propust, a Amerikanci s ovim žele izvšiti medijski pritisak, ali i pritisak na ostale konkurente.

Na 100 metara u obje konkurencije ostali su bez zlata sa samo jednim srebrom. U štafetama Jamajka djeluje puno bolje i zrelije, kao i na 200 metara, tako da su Amerikanci u strahu da bi se iz Tokija mogli vratiti bez medalja u sprinterskim disciplinama što bi bio ogroman udarac za njih.

Top Komentari

Kme kme kme
0 0
Edin Bugojno
Čuj brže patike,pa ne trče one već čovjek.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi