Atletičarki provjeravaju spol

Atletičarki provjeravaju spol

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenija moraće da se podvrgne provjeri spola, objavila je Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Semenija, finalistkinja utrke na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, biće podvrgnuta testu zbog nevjerovatnog napretka rezultata u posljednjih godinu dana. Rezultati medicinskih testova koji dokazuju spol biće poznati po završetku takmičenja.

"Semenija može da učestvuje u večerašnjem finalu, jer mi ne posjedujemo dokaze koji bi osporili njeno pravo da trči", rekao je portparol IAAF-a Nick Davis.

Osamnaestogodišnja Semenija ostvarila je 31. jula lični rekord na 800 metara sa 1:56,72 minuta, što je osam sekundi bolje vrijeme od njenog najboljeg rezultata ostvarenog 2008. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.