Nakon tri sata takmičenja uslijedio iznenađujući potez, Australka u šoku: "Ali, jesi li sigurna?"

Australka i Amerikanka osvojile svijet

Nakon tri sata takmičenja uslijedio iznenađujući potez, Australka u šoku: "Ali, jesi li sigurna?"

A. Čaušević

Spektakl i emocije na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti. Jedno od najljepših takmičenja bez dilem je bilo u skoku s motkom za ženo obilježeno iznimnim rivalstvom koje je sve držalo u neizvjesnosti. 

Na kraju su obje atletičarke bile nasmijane. Nakon tri sata takmiočenja Nina Kennedy i Katie Moon borile su se za prvo mjesto.

Moon je u takmičenje ušla kao favorit da će biti olimpijski i svjetski prvak istovremeno. Naime, Amerikanka je bila besprijekorna, pa je skočila do 4.95.

Jedina koja joj se suprotstavila bila je upravo Australka koja je doživjela večer kakva se doživljava jednom u karijeri.

Kako bi odlučile ko će osvojiti zlato u posljednjoj rundi imala su tri pokušja. Međutim, niti jedna od njih nije uspjela preskočiti ljestvicu pa su imale izjednačen rezultat.

Oglasi

Posebno je sportskim duhom impresionirala Kennedy koja je nakon svake svoje greške, umjesto da se nada Moonovoj pogrešci, bodrila aktulenu prvakinju.

Nakon tri pogreške prilikom skoka imala su dva izbora da se odluči pobjednik. Prvi je bio proći naprijed u eliminacijskoj utrci spuštanjem letvice, drugi je bio podjela zlata.

Kennedy i Moon su prišle jedna drugoj nasmijane i uzbuđene, a Australijanka je iz poštovanja prvo izbora dala aktuelnoj prvakinji.

Bez razmišljanja Amerikanka je odlučila podijeliti zlato s Kennedy koja ju je nekoliko puta upitala: "Ali jesi li sigurna?".

Ubrzo je uslijedio vrlo emotivni i prekrasni zagrljaja između dvije nove prvakinje svijeta u skoku s motkom.

Nešto slično se desilo i na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada su Italijan Gianmarco Tamberi i Katarac Mutaz Essa Barshim odlučili podijeliti medalje i to u skoku u vis.

Oglasi