Atletika: Kemal Mešić i Biljana Cvijanović najbolji u 2012.

Održana Izvještajna Skupština Atletskog saveza BiH

Atletika: Kemal Mešić i Biljana Cvijanović najbolji u 2012.

O. Lekić

U Olimpijskom komitetu BiH danas je održava redovna Izvještajna skupština Atletskog saveza BiH.

U radnom dijelu Skupštine usvojeni su izvještaji Upravnog i Nadzornog odbora ASBiH, Komisije za takmičenja, izvještaji selektora muške i ženske reprezentacije Nebojše Matijevića i Kade Delić-Selimović, te usvojen finansijski plan i program rada za 2013. godinu.

Delegati Skupštine su u svojim diskusijama istakli da je godina na izmaku bila izuzetno teška, ali da su uprkos tome bh. atletičari i atletičake na domaćim i međunarodnim takmičenjima ostvarili izvanredne rezultate.

Generalni sekretar ASBiH Milan Pedalo je kazao da će narenda godina, u kojoj je međunarodni kalendar izuzetno bogat, biti teška i zahtjevna.

"Unutar saveza morat ćemo izvršiti određena prestrojavanja i kadrovska pojačanja kako bi se osiguralo što više sredstava, jer nas u 2013. očekuje 26 međunarodnih takmičenja. Atletika nije komercijalni sport i teško se može računati na sponzorsku podršku. Puno toga će zavisiti od podrške državnih organa. Nadam se da sve ono što se dešavalo u posljednje dvije godine neće ponoviti i da će naredne godine ta sredstva biti veća i pravednije raspodijeljena", rekao je Padalo.

Na Skupštini je obavljena primopredaja dužnosti predsjednika  Atletskog saveza BiH na madnat od 16 mjeseci. Neđo Đurović  preuzeo dužnost od dosadašnje predsjednice Đurđice Rajher-Šišul.

U ovoj sezoni najvrijednije rezultate ostavrio je olimpijac Kemal Mešić, koji zauzima 19. mjesto na svjetskoj listi bacača kugle. U ASBiH su posebo ponosni na izvanredne rezultate u mlađim kategorijama u kojim su najviše istakli Banjamin Abdulahović, Jelena Gajić i Mesud Pezer, a kod seniora BiIjana Cvijanović, Amel Tuka, Dejan Mileusnić i drugi. 

U  svečanom dijelu Skupštine uručene su nagrade i priznanja zaslužnim za dugogodišnji rad i razvoj bh. atletike.
 
Zlatne medalje Međunarodne atletske federacije - IAAF uručene su Mehemdu Sokoloviću i Đurđici Rajher-Šišul.

Plakete AS BiH dobili su Dragomir Čabrilo, Vinko Galušić, Aziz Kevelj, Neđo Đurović i Zoran Divčić.

 Za uspješan trenerski rad Mehmedu Skenderu uručenja je značka Evropske atletske asocijacija (EAA).

Priznanja za najboljeg bh. atletičara i atlečarku godine uručenja su Kemalu Mešiću i Biljani Cvijanović.

U kategoriji mlađih juniora najbolji su bili Benjamin Abdulahović i Jelena Gajić, a kod juniora Mesud Pezer i Emina Konjić.

Najbolji trener bio je Halid Sejdić, dok su najuspješnji klubovi u 2012. godini bili AK Borac iz Banja Luke kod žena i AK Zenica kod muškaraca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.