Babić: Cilj mi je ispuniti normu za prvenstvo Evrope

Dušan Babić za SportSport.ba

Babić: Cilj mi je ispuniti normu za prvenstvo Evrope

D. Vejo

Da kraljica sportova u Bosni i Hercegovini ima budućnost, potvrđuje i član atletskog kluba Banja Luka i reprezentacije BiH, Dušan Babić. 

Kada su u pitanju medalje, Babić je pokosio dosadašnju konkurenciju na našim prostorima. Zadovoljan prošlogodišnjim rezultatima, prvak Balkana kreće u nove pohode na odličja koja su u ponudi za ovu godinu.

„Već unazad nekoliko godina, tradicionalno na prvi dio priprema idemo u Crnu Goru. Prije nekoliko dana vratili smo se iz Ulcinja, gdje smo bili od 5 do 25. januara i imali sjajne uslove za treniranje kao što je plaža koja je dugačka dvanaest kilometara pa sve do šuma koje imaju staze dugačke od 600 i više metara, da bi se prije nekoliko dana vratili u Banja Luku gdje smo počeli sa radom  za drugi dio“, rekao je za SportSport.ba Dušan Babić.

Medalje su u najavi. Nova sezona donosi nova takmičenja i nove ciljeve. 

„Prvi dio sezone počinje u februaru, gdje ćemo imati četiri do pet trka i to su u pitanju dvoranska takmičenja. Prvog idemo u Bratislavu, zatim dva takmičenja za redom su u Lincu, pa onda Beč i 27. februara na Balkanijadu koja se održava u Istanbulu. Prvi dio završavamo u martu na takmičenju u Beogradu. Druga dinica počinje u maju sa takmičenjem u Baru, koji će trajati sve do septembra“, dodao je Babić.

Ostvareni dosadašnji rezultati mladom atletičaru daju veliko samopouzdanje, kao i to da s pravom postavi što veći cilj u novoj sezoni.

„Cilj za ovu godinu mi je da pokušam ispuniti normu za prvenstvo Evrope na takmičenju koje se održava u Amsterdamu. Glavna disciplina mi je 1 500 metara, te mi je ovo druga sezona kako trčim tu dionicu. Norma iznosi 3 minute, 40 sekundi i 50 stotinki, a moje vrijeme je do sada bilo 3 minute, 44 sekunde i 10 stotinki“, ističe on.

Naporan rad i dobra fizička sprema donose i pozitivne rezultate.

„Zdrav sam, osjeća se spremno. Kvalitetno sam odradio pripreme do sada. Sve protiče u najboljem redu, iz tog razloga se nadam da ću uspjeti da ostvarim zacrtani cilj“, kazao je atletičar.

Do titule prvaka Balkana i vicešampiona na Balkanijadi u dužini 800 metara, Babić nije došao preko noći. Pored želje, volje, truda i napornog rada, za njegov uspjeh ponajviše je zaslužena Radislavka Račić, koja je ujedno i njegov dugogodišnji trener.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi