Blake još jednom zasjenio Bolta
Yohan Blake

Na kraju Dijamantne lige

Blake još jednom zasjenio Bolta

M. Maksimović

Yohan Blake je još jednom zasjenio Usaina Bolta. Na posljednjem mitingu "Dijamantne lige" u Bruxellesu, Blake je u utrci na 200 metara  slavio sa 19.26, što je najbolji rezultat sezone, ali i drugi najbolji rezultat svih vremena.

Blake je ostao kratak svega sedam stotinki u odnosu na svjetski rekord koji je Bolt postavio na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Do sada je najbolji rezultat ove sezone bio u vlasništvu Usaina Bolta 19.40, to je vrijeme postavljeni na SP u Daeguu. Drugo mjesto u ovoj utrci je zauzeo Amerikanac Walter Dix (19.53) koji je postao i ukupni pobjednik Dijamantne lige u ovoj disciplini.

Usain Bolt je na posljednjem ovogodišnjem mitingu Dijamantne lige u Bruxellesu postavio najbolji rezultat sezone na 100 metara. Iako je, kao i nekoliko dana ranije u Zagrebu, opet loše startao i morao loviti Nestu Cartera, u cilj je ipak ušao s vremenom od 9.76 sekundi, čime je srušio i rekord mitinga. Carter je osvojio drugo mjesto s 9,89, a trostruku je pobjedu Jamajci priskrbio Lerone Clarke (10.05). Bolt je želio ovu sezonu zaključiti sa najboljim rezultatima na 100 i 200 metara, ali na kraju nije uspio.

Najbolje rezultate sezone u Bruxellesu dosada su ostvarili još i Etiopljanin Kenenisa Bekele na 10.000 metara (26:43.18) i Amerikanka Morga Uceny na 1500 metara (4:00.06).
U skoku u vis Ruskinja Ana Chicherova je slavila s rekordom mitinga od 2,05m, drugo je mjesto osvojila njezina zemljakinja Yelena Slesarenko sa 1.96, a treće Šveđanka Ebba Jungmark sa 1.93m.

Chicherova je u drugom pokušaju preskočila 2.05, dok je Slesarenko završila nastup na 1.96. Blanka Vlašić je završila nastup na 1.96, ali je ukupna pobjednica u ovoj disciplini. Blanka je zaradila pobjednički dijamant i 40.000 dolara. Na kraju je u Dijamantnoj ligi osvojila 18 bodova, četiri više od Chicherove.

U utrci na 400 metara nastupio je Oscar Pistorius koji je na kraju bio treći (45.46), iza dvojice domaćih atletičara, Jonathana Borleea koji je pobjedio (44.78) i Kevina Borleea (44.97)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.