Blake slavio i u Zürichu
Yohan Blake

Weltklasse miting u Zürichu.

Blake slavio i u Zürichu

M. Maksimović

Četiri dana nakon završetka SP, atletičari i atletičarke su ponovo bili na sceni, nastupali su na velikom mitingu Dijamantne lige Weltklasse u Zürichu. Svjetski prvak iz iz Daega Jamajčanin Yohan Blake ostvario je pobjedu na 100 metara.

Sa svojim ličnim rekordom 9.82 pobjedio je Asafu Powella (9.95) koji zbog povrede nije nastupio na svjetskom prvenstvu, dok je treći bio Amerikanac Walter Dix (10.04). Aktualni svjetski rekorder Jamajčanin Usain Bolt nije nastupio.

Na 110 metara s preponama slavio je Kubanac Dayron Robles (13.01) ispred Amerikanaca Jasona Richardsona (13.10) i Davida Olivera (13.26). Roblesu je pripala i ukupna pobjeda u ovoj disciplini.

Na 400 metara je pobijedio Kirani James s Grenade (44.36) ispred Amerikanca LaShawna Merritta (44.67) i Jamajčanina Jermainea Gonzalesa (45.39). James je bio i najbolji u ukupnom poretku ove discipline.

Na 5.000 metara ponovo je bila najbolja svjetska prvakinja Kenijka Vivian Jepkemoi Cheruiyot s rekordom mitinga 14:30.10. Drugo i treće mjesto je pripalo njezinim zemljakinjama Sally Kipyego (14:30.42) i Linet Chepkwemoi Masai (14:35.11). Ukupnu pobjedu uvjerljivo je odnijela Jepkemoi Cheruiyot.

Na 200 metara najbrža je bila Amerikanka Carmelita Jeter (22.27) ispred kolegice iz reprezentacije Allyson Felix (22.40) i Jamajčanke Shelly-Ann Fraser-Pryce (22.59). Ukupni naslov je odnijela Jeter.

U bacanju diska je pobijedio Nijemac Robert Hrating i to devet dana nakon slavlja na SP-u. Hrating je slavio s rezultatom 67.02 metra, dok je ukupnu pobjedu u ovoj disciplini izborio Litvanac Virgilius Alekna, koji je bio drugi s rezultatom 66,69 metara.

U bacanju kugle slavili su Kanađanin Dylan Armstrong (21.63 m) i Novozelanđanka Valerie Adams (20.51 m) koji su odnijeli i ukupne pobjede.Identičnu situaciju smo imali u bacanju koplja kod atletičarki.Pobjeda je s novim rekordom mitinga pripala Njemici Christine Obergfoll (69.57) koja je slavila kao ukupna pobjednica.

Amerikanac Jesse Williams je u  Zürichu završio kao četvrti, ali je ukupni pobjednik, dok je na ovom mitingu pobjedu ostvario Grk Dimitros Chondrokoukis sa preskočenih 2.32 u drugom pokušaju.

Ukupnu pobjedu na 400 metara još jednom je potvrdila Jamajčanka Kaliese Spencer sa vremenom 53.36.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.