Bolt i Fraser-Pryce atletičari godine

Izbor najboljih IAAF

Bolt i Fraser-Pryce atletičari godine

Jamajčanski sprinteri Usain Bolt i Shelly-Ann Fraser-Pryce najbolji su atletičar i atletičarka 2013. po izboru Međunarodnog atletskog saveza (IAAF).

Na IAAF gala-večeri u Monte Carlu Bolt i Fraser-Pryce su očekivano proglašeni najboljima. Bolt je na SP-u u Moskvi osvojio zlata na 100 i 200 metara te štafeti 4x100 metara. To mu je treća pobjeda zaredom u izboru IAAF-a, peta u posljednjih šest godina.

"Ove sezone želim svjetski rekord na 200 metara, želim ići ispod 19 sekundi", rekao najbrži čovjek svijeta.

Fraser-Pryce je u Moskvi također okrunjena svjetskim naslovima na 100, 200 i štafeti 4x100 metara, a 26-godišnjoj Jamajčanki to je prvo IAAF-ovo priznanje. Ona je i tek druga atletičarka iz Jamajke koja je proglašena najboljom, a prije nje je to uspjelo legendarnoj Merlene Ottey.

I Bolt i Fraser-Pryce su nagrađeni s po 100.000 američkih dolara.

Uz Bolta u muškoj konkurenciji su bili nominirani ukrajinski visaš Bogdan Bondarenko i britanski dalekoprugaš Mo Farah, a u ženskoj konkurenciji novozelandska bacačica kugle Valerie Adams i češka preponašica Zuzana Hejnova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.