Bolt i Pearson atletičari godine

Još jedno priznanje za Jamajčanina

Bolt i Pearson atletičari godine

Jamajčanin Usain Bolt (25) i Australka Sally Pearson (25) najbolji su atletičari godine u izboru Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Bolt je bio najbolji i 2008. i 2009. godine, dok je ovo za australsku atletičarku prvo priznanje.

U užem krugu kandidata za nagradu bili su i Jamajčanin Yohan Blake, Kenijac David Rudisha, Novozelanđanka Valerie Adams i Kenijka Vivian Cheruiyot.

Bolt je nagradu za najboljeg atletičara godine dobio, nakon što je na svjetskom prvenstvu u korejskom Daegu slavio na 200 metara i 4x100 metara, dok je na 100 metara diskvalificiran zbog pogrešnog starta.

"U ovoj godini sam imao mnogo uspona i padova i ova nagrada mi mnogo znači." kazao je svjetski rekorder na 100 i 200 metara, najavivši da u Londonu na Olimpijskim igrama želi četiri zlata.

Bolt je ovim priznanjem izjednačio rekord Marokanca, Hichama El Guerrouja koji je također tri puta osvojio ovo priznanje (2001., 2002., 2003.).

Australka Paerson je u Daegu osvojila zlato na 100 metara s preponama istrčavši četvrti najbolji rezultata u historiji 12,28. Paerson je postala prva australska atletičarka dobitnica ove nagrade.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.