Bolt najplaćeniji atletičar svijeta

Bolt najplaćeniji atletičar svijeta

Olimpijski i svjetski šampion u sprintu Jamajčanin Usain Bolt postao je najbolje plaćeni atletičar svih vremena, pošto je produžio sponzorski ugovor sa Pumom do 2014. godine u vrijednosti od šest miliona dolara godišnje.

Novi ugovor je četiri puta vrijedniji od dosadašnjeg, po kojem je svjetski rekorder na 100, 200 i 4x100 metara primao milion i po dolara godišnje.

Zanimljivo je da Bolt ni sa tim primanjima nije ni blizu zarade fudbalskih i teniskih asova kao što su Cristiano Ronaldo, Leo Messi, Roger Federer i Rafel Nadal, čije zarade daleko premašuju šest miliona dolara godišnje. Posle Olimpijskih igara u Pekingu, Bolt za svaku trku dobija 250.000 dolara, što je znatno više nego prije toga, kada je trčao za 100.000 dolara.

U konkurenciji svih sportista, najbolje je plaćen američki igrač golfa Tiger woods sa oko 20 miliona dolara godišnje, a NBA igrač Le Bron James ima sedmogodišnji ugovor sa kompanijom Nike vrijedan 90 miliona dolara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti