Dobrynska oborila svjetski rekord

Dva kompleta medalja, jedan svjetski rekord

Dobrynska oborila svjetski rekord

M. Maksimović

Prvog dana 14.Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici kojeme  je domaćin Istanbul, podijeljena su dva kompleta medalja.

Vrlo zanimljivo je bilo u petoboju kod atletičarki. Tu smo gledali duel Ukrajinke Natallije Dobrynske i aktuelne svjetske prvakinje iz Dohe, Britanke Jessice Ennis.

Ennis je nakon tri discipline bila u vodstvu, a na kraju je ostala bez zlata.  Ukrajinka je ostvarila pobjedu u skoku u dalje, pa je za zlato bilo dovoljno i treće mjesto u utrci na 800 metara. Ennis je pobjedom upravo u toj posljednjoj utrci preskočila odličnu Litvanku Austru Skujyte. Ukrajinka je uzela zlato sa 5013 osvojenih bodova što je novi svjetski rekord, a sa trona je skinula Irinu Beleovu koja je 1992.uzela zlato sa 4.989 bodova. Jessica Ennis je na kraju imala 4965, dok je Litvanka Skuyte sakupila 4802 boda.

Prvog dana prvenstva, dobili smo i novog svjetskog prvaka u bacanju kugle. To je Amerikanac Ryan Whiting koji je u petoj seriji bacio kuglu na tačno 22 metra. Nijemac David Storl, svjetski prvak na otvorenom je sa 21.88 osvojio srebro, dok se Poljak Tomasz Majewski sa 21.72 zadovoljio broncom. Reese Hoffa je ovaj put ostao bez medalje.


Rezultati :

Kugla (M):
1.Ryan Whiting (USA) 22.00  
2.David Storl (Nje) 21.88
3.Tomasz Majewski (Pol) 21.72

Petoboj (Ž)
1.Natallia Dobrynska (Ukr) 5013
2.Jessica Ennis (GBr) 4965
3.Austra Skujyte (Lit) 4802

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.