Dopingovan i Powell

Potresi u atletici

Dopingovan i Powell

M. Maksimović

Mjesec dana prije svjetskog prvenstva u Moskvi pet jamajčanskih atletičara bilo je pozitivno na doping kontroli, a navodno su među njima bivši svjetski rekorder na 100 metara Asafa Powell, te bivša olimpijska pobjednica Sherone Simpson.

Vodstvo atletskog saveza Jamajke, kao i tamošnja anti-dopinška komisija nisu željeli objaviti imena dopingovanih, međutim da je među ulovljenima' upravo Asafa Powell potvrdio je njegov agent. "Sarađujemo sa Međunarodnom anti-dopinškom agencijom i držimo se njihove procedure," potvrdio je Paul Doyle.

Asafa Powell je do maja 2008. bio vlasnik svjetskog rekorda na 100 metara s rezultatom 9.74. Tada je njegov zemljak Usain Bolt u New Yorku istrčao vrijeme 9.72. Bolt je potom još dva puta rušio svjetski rekord koji sada iznosi 9.58. Powell je vlasnik zlatne olimpijske medalje iz Pekinga 2008. u utrci štafeta 4x100m, a godinu dana kasnije u istoj je disciplini bio i svjetski prvak. Ima i dvije brončane medalje sa svjetskih prvenstava na 100 metara.

Sherone Simpson je također bila zlata u utrci štafeta 4x100 m, ali 2004. u Ateni. U Pekingu je bila srebrna na 100 m, a u Londonu u štafetama 4x100m.

Pozitivno na dopinškoj kontroli bilo još dvoje dvoje bacača, te jedan junior, a svi su bili pozitivni na nedavnom nacionalnom prvenstvu. Menadžer najbržeg čovjeka na svijetu Usaina Bolta, Ricky Simms poručio je kako Bolt nije među dopingiranim atletičarima.

Ovo je već drugi veliki slučaj dopinga u posljednjih mjesec dana koji je uzdrmao jamajčansku atletiku. U lipnju je 'pala' trostruka olimpijska pobjednica i osvajačica preko 20 medalja s najvećih natjecanja Veronica Campbell-Brown. Sjajnoj sprinterici prijeti i do dvije godine suspenzije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije