Duel kojeg svijet čeka: Bolt protiv Gatlina
Foto: EPA

Utrka na 100 metara izaziva veliku pažnju

Duel kojeg svijet čeka: Bolt protiv Gatlina

Dž. Mrakić

Ovogodišnje SP u atletici jedno je od najiščekivanijih sportskih događaja ove godine.

Jedna od najatraktivnijih disciplina svakako je ona na 100 metara, koja će u Pekingu donijeti okršaj između najbržeg sprintera svih vremena i najbržeg sprintera ove godine, Usaina Bolta i Justina Gatlina.

Bolt, koji je danas napunio 29 godina, sprema se za veliki povratak na stadion „Ptičje gnijezdo“, gdje se prvi put i dokazao kao superstar prije sedam godina na Olimpijadi.

Ipak, neće imati lagan zadatak pred sobom. Na stazi ga čeka Amerikanac Justin Gatlin, najbrži sprinter u 2015. godini, koji kako vrijeme odmiče postaje sve brži i brži.

„Munja“ nije mogao započeti sezonu zbog zabrinjavajućih povreda, pa se smatralo da vjerovatno neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu ove godine.

Ipak, 9.87 sekundi kojima je ostvario pobjedu prošli mjesec na mitingu Dijamantne lige u Londonu otklonilo je svaku sumnju u nestabilno fizičko stanje najpoznatijeg sprintera svih vremena.

Treninzi na planinama iznad Kingstona u Jamajci uvjerili su Boltov tim da može istrčati vrijeme blizu 9.6 sekundi, koliko će mu vjerovatno i trebati da pobijedi Amerikanca Gatlina, koji je dobio 27 utrka zaredom i koji je ispod 9.8 išao  četiri puta ove sezone.

Ovo će biti jedna od najkontroverznijih utrka u historiji discipline 100 metara, s obzirom da postoji mogućnost da se u finalu nađe čak pet atletičara koji su u svojoj karijeri bili osuđivani na doping.

Rijetko ko polaže nade u Usainovu pobjedu, a od 10 poznatih penzionisanih sprintera, samo je jedan dao prednost Jamajčaninu, prenosi Sportsmail.

"Ukoliko Bolt ovdje uspije ostvariti pobjedu, bit će to isti slučaj kada je Muhammed Ali pobijedio Georgea Foremana uprkos tome što su skoro svi govorili da je ovaj drugi kvalitetom i formom miljama ispred. Ako uspije pronaći način kako poraziti Gatlinove rezultate u proteklih 12 mjeseci, to će biti najveća stvar koju je ikada uradio – zaboravite svjetske rekorde", izjavio je nekadašnji superstar i sprinter Ato Boldon.

Ipak, Jamajčanin ne djeluje uplašeno. Čak tvrdi i da je bolji atletičar nego 2008. godine kada je oborio svjetske rekorde u utrci na 100 i 200 metara.

"Mnogo sam se promijenio od tada.  Stariji sam, iskusniji sam i mnogo sam naučio u proteklih nekoliko godina. Ja sam neki drugi, ali daleko bolji Usain"


Što se tiče Gatlina, mnogi mediji su ovaj dvoboj opisali kao dvoboj „dobra i zla“, s obzirom da je dva puta bio suspendiran zbog korištenja dopinga.

Prvi put 2001. godine zbog korištenja amfetamina, a drugi put 2006. godine zbog anaboličkog steroida testosterona. Iako je nakon drugog pozitivnog testa na doping trebao biti doživotno suspendovan, u dogovoru s anti-dopinškom agencijom dobio je samo četverogodišnju zabranu.

Neka bolji pobijedi!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.