Dwight Phillips četvrti put zlatni
Dwight Phillips

Amerikanac je dostigao Ivana Pedrosa

Dwight Phillips četvrti put zlatni

M. Maksimović

Šesti dan Svjetskog atletskog prvenstva u Daeguu posebno će pamtiti Dwight Phillips, Amerikanac koji je osvojio zlatnu medalju u skoku u dalj.Kubanac Ivan Pedroso je do danas imao četiri naslova svjetskog prvaka, a danas ga je dostigao 33-godišnjak rođen u Decaturu država Georgia.

Nakon naslova u Parizu, Helsinkiju i Berlinu, danas je Phillips i četvrti put postao svjetski prvak. Dwight Phillips je skočio 8.45 u drugoj seriji što je bilo dovoljno za naslov. Australac Mitchell Watt je također u drugoj seriji zaprijetio na 8.33, ali dalje nije išlo. Treće mjesto je pripalo potpuno neočekivano Ngonidzasheu Makushi koji stiže iz Zimbabvea. Makushi je medalju izborio sa 8.29.

Dosta zanimljivo je bilo u bacanju kugle. Na kraju je pala odluka u posljednjoj šestoj seriji. Dylan Armstrong je vodio sa 21.64, a onda je David Storl bacio kuglu na 21 metar i 78 centimetara. Bjelorus Andrei Mikhnevich je treći sa 21.40.

Zlato je u bacanju koplja osvojila Marija Abakumova.Ruskinja je bila najbolja sa 71.99, druga je završila Čehinja Barbora Špotáková (71.58), treća Sunette Viljoen iz Južne Afrike (68.38).

Kugla (M):
1.David Storl (Nje) 21.78    
2.Dylan Armstrong (Kan) 21.64
3.Andrei Mikhnevich (Bje) 21.40

Koplje (Ž)
1.Maria Abakumova (Rus) 71.99    
2.Barbora Špotáková (Cze) 71.58    
3.Sunette Viljoen (Rsa) 68.38    

Skok u dalj (M)
1.Dwight Phillips (USA) 8.45    
2.Mitchell Watt (Aus) 8.33    
3.Ngonidzashe Makusha (Zim) 8.29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.