Ennis-Hill zlatna 13 mjeseci nakon rođenja sina

Zlato za Poljaka Fajdeka i Amerikanca Kovacsa

Ennis-Hill zlatna 13 mjeseci nakon rođenja sina

Drugog dana 15. Svjetskog prvenstva u atletici na rasporedu su bila još tri finala. Naslovima svjetskih prvaka okitili su se Poljak Fajdek u bacanju kladiva, Amerikanac Kovacs u bacanju kugle te Britanka Jessica Ennis-Hill

Poljak Pawel Fajdek potvrdio je status apsolutnog favorita u bacanju kladiva i obranio naslov prvaka osvojen prije dvije godine u Moskvi. Fajdek je u Peking stigao s devet najdužih hitaca ove godine, jedini je bacač koji je u 2015. prebacio 80 metara, a i u finalu je bio nedodirljiv za konkurenciju. Prve dvije serije je iskoristio za zagrijavanje a onda je u trećoj išao preko 80 metara (80.64), sve je to " podebljao " u četvrtoj sa 80.88. Priču je zaokružio trećim najdužim hicem dana (79.34). Zanimljivo je bilo u borbi za preostale dvije medalje, a srebro je na kraju pripalo Tadžikistancu Dilšodu Nazarovu (33) sa 78.55m, isti je rezultat ostvario i brončani Poljak Wojciech Nowicki ali je Nazarov imao bolji drugi hitac (78.06-77.20).

U bacanju kugle novi svjetski prvak je Amerikanac Joe Kovacs. Do prve medalje uopšte na velikim takmičenjima sa 21.93. To je za 19 centimetara bolje od najdužeg hica sada već bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka, Nijemca Davida Storla.Brončani je O'Dayne Richards sa Jamajke (21.69).

Britanka Jessica Ennis-Hill je uspjela po drugi je put u karijeri uzeti naslov svjetske prvakinje u sedmoboju i to samo 13 mjeseci nakon što je rodila sina. Zlatna iz Londona je naslovu iz Berlina 2009. dodala i ovogodišnji iz Pekinga sa 6669 bodova. Drugo srebrno zaredom pripalo je Kanađanki Brianne Theisen-Eaton (26) sa 6554 bodova, što je čak 254 bodova manje od njezina najboljeg ovogodišnjeg rezultata. Treća je na kraju sa 6516 Latvijka Laura Ikauniece-Admidina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.