Evropsko prvenstvo u Beogradu: Tuka u pohodu na finale

BiH će imati tri predstavnika

Evropsko prvenstvo u Beogradu: Tuka u pohodu na finale

O. Lekić

Evropsko prvenstvo u dvorani počinje sutra u Beogradu.

 Oko 1100 najboljih atletičara iz 48 zemalja će se nadmetati u 26 atletskih disciplina u obje kategorije. Bosna i Hercegovina ima svoja tri predstavnika: Amela Tuku, Mesuda Pezera i Rusmira Malkočevića. 

Od pojavljivanja Amela Tuke, iza leđa Soulimanu i Amosu, u posljednjem zavoju trke na 800 metara u Monte Carlu, apetiti su porasli. Tada se grčevito borio za normu, a nekoliko dana poslije je istrčao najbolji rezultat sezone u svijetu, treći u Evropi, a jedanaesti u svijetu svih vremena. Rezultat 1:42,51 će ostati upamćen i pored eventualnih boljih rezultata „kakanjske rakete“. Nakon toga osvaja bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, te plasman u polufinale na Olimpijskim igrama u Riju. 

Sutra, u 11:35 sati nastupit će u kvalifikacionoj trci na 800 metara na Evropskom prvenstvu u dvorani. Gledajući trenutnu formu atletičara, osamstometraša, u Evropi, plasman u finale, ukoliko sve bude uredu, je realnost za Tuku. U trkama na 800 metara ove sezone popravljao je rezultate. Prvo je nakon priprema u Portugalu trčao trku na 400 metara u italijanskoj Padovi gdje je postavio državni rekord. Nakon toga, nastupao je u trkama na 800 metara u Dusseldorfu i Birminghamu. Na oba takmičenja je popravljao dvoranski državni rekord. Njegov rezultat, 1:46,59, je u ovoj sezoni treći u Evropi. Ispred njega su Poljak Adam Kszczot i Španac Kevin Lopez. Upravo njih trojica, uz Britanca Langofrda bi trebali se boriti za medalju u trci na 800 metara. 

Poljak je u pohodu na svoje treće zlato, a prethodno je pobjede ostvario 2011. godine i 2013. godine. Na iskustvu i ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu temelji mu se vjerovanje da može do zlata i na ovom takmičenju. Motiv više će mu predstavljati činjenica da će Poljska „ganjati“ rekord u broju osvojenih medalja. U Beogradz 1969. godine imali su najviše osvojenih medalja. U duelima sa Amelom je uspješniji. U direktnom okršaju je ostvario sedam pobjeda, dok je Tuka njega uspio pobijediti jednom. 

Kvalifikaciona trka je na rasporedu sutra u 11:35h. Amel Tuka nastupa u drugoj kvalifikacionoj grupi, a protivnici su mu Repcik (Slovačka), Borkowski (Poljska), Curran (Irska), Kubista (Češka) i Moya (Andora). 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi